Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ο γραφιστικός εφιάλτης για το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς!

Καθώς η ΟΝΝΕΔ ψάχνει το νέο της λογότυπο, ο Άρης Δημοκίδης ρίχνει μια ματιά στις σουρεαλιστικές συμμετοχές και δίνει γραμμή να βγει η χειρότερη...

Ο ανοιχτός διαγωνισμός για το καινούριο λογότυπο της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας (που θα διαρκέσει ως τις 21 Οκτωβρίου) έγινε θέμα συζήτησης στο ίντερνετ, όχι τόσο για την πρωτοποριακή μορφή του αλλά για αρκετές απ’ τις χάλια συμμετοχές του.
Στο σάιτ όπου μπορούμε να δούμε τα λογότυπα και να ψηφίσουμε γράφει:
Το σύνθημα έχει δοθεί. Η ΟΝΝΕΔ αλλάζει και μαζί κάτι καινούργιο, κάτι δυναμικό ξεκινάει. Φρέσκιες ιδέες, σύγχρονες τεχνολογίες και άμεση επικοινωνία κυριαρχούν ήδη σ'αυτή τη νέα προσπάθεια που αρχίσαμε μαζί. Ξεκινώντας λοιπόν, παίρνουμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε μαζί το επόμενο λογότυπο της ΟΝΝΕΔ μέσα από έναν πρωτότυπο διαγωνισμό που θα συνθέσει ιδέες και θα ακούσει τη γνώμη όλων.
Ας σχεδιάσουμε μαζί λοιπόν, το επόμενο σύμβολο της δικής μας γενιάς...



Όπως καταλαβαίνετε η ευθύνη όλων μας είναι ιστορική και τεράστια. Δεν είναι λίγο πράγμα να επιλέγεις το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς! Έτσι ας δούμε τι έχει ο μπαξές...
Ένα που μοιάζει να λέει Οβέδ!
Ένα που μοιάζει με τουριστικό λογότυπο του ΕΟΤ, με ετικέτα εμφιαλωμένου νερού, με το αλάτι Κάλας. Στην πραγματικότητα είναι ξεδιάντροπη αντιγραφή του σήματος των Γαλάζιων Σημαιων.
.

-----

Η γραμματοσειρά φλερτάρει με το comic sans, το δέντρο από μακριά θυμίζει χαμογελάκι του acid ή Χαμόγελο του Παιδιού. Συνολικά όμως το λογότυπο μοιάζει με έμβλημα ενός μικρού οικολογικού κόμμματος που μαθαίνεις την ύπαρξή του τη στιγμή που ψηφίζεις, όταν βλέπεις το μπερδεμένο, μαξιμαλιστικό λογότυπό του πάνω στο ψηφοδέλτιο. Και, ναι, μιλάω γι’ αυτά τα οικολογικά κόμματα που παίρνουν 0,001%.
.
.
Τυχόν μαστουρωμένοι οννεδίτες θα εκτιμήσουν ιδιαιτέρως τα optical illusions
.
???
ΟΝΔΝΕ!
.
.
Ένας Πήγασος με κοιλίτσα, που μοιάζει έγκυος, σα λογότυπο βενζινάδικου από τη δεκαετία του ’70.
Αυτός που τον σχεδίασε εξηγεί: «Ένας Πήγασος μπορεί να γίνει ένα όμορφο και αξιοσημείωτο έμβλημα καθώς συνδυάζει ομορφιά και δύναμη, φτάνει με τα περιστέρια!!!»
.
Ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν δεκάδες περιστέρια, π.χ.
.
Υπάρχουν κι άλλα πουλιά, μερικά που παραπέμπουν στο πουλί της χούντας,
.
κάτι χελιδόνια που είναι ίδια με αυτά του Κοδησό,
.
.
ένα πουλί που μοιάζει να φοράει καρναβαλίστικο κοστούμι.
.
.
Και γκεστ σταρ
.
.
το πουλάκι του Twitter!
.
Υπάρχουν επίσης δεκάδες με τον πυρσό που παραπέμπει σε παλιό λογότυπο της ΝΔ, π.χ.

Δεν υπάρχει όμως ούτε ένα (και το λέω με παράπονο) που να συνδυάζει και περιστέρι και πυρσό. Αν υπήρχε θα είχε βγει πρώτο με τη μία.
--
-
Δεν είναι πάντως όλα χάλια (και εξάλλου αυτά είναι υποκειμενικά πράγματα). Πχ εμένα μ’ άρεσε στ’ αλήθεια αυτό το πολύχρωμο και παιδικό.
.
.
Πιο ειδικός όμως από μένα για να απαντήσει είναι ένας γραφίστας – κι όχι ένας τυχαίος γραφίστας αλλά ο Athensville, που έχει το περίφημο, ομώνυμο μπλογκ και πρόσφατα ξεκίνησε μαζί με τον Δημήτρη Ρηγόπουλο τους Atenistas. (Επίσης έχει φτιάξει και το λογότυπο του Bits & Pieces.)
.
Τον ρώτησα, κοίταξε όλα τα λογότυπα, γέλασε με μερικά, ξεχώρισε κανα δυο και χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό επέλεξε αυτό που θα ψήφιζε ο ίδιος.
.
.
Γιατί; «Επειδή οι εφαρμογές του θα είναι καλές, είναι μονόχρωμο, είναι απλό, τραβάει το μάτι, επικοινωνεί άμεσα ένα νεανικό αισιόδοξο μήνυμα. Επίσης μ’ αρέσει το ότι δεν είναι ένας τέλειος κύκλος αλλά έχει ένα πρωτότυπο ελαφρά ακανόνιστο σχήμα που ξεφεύγει απ’ τις επίσημες φόρμες.»
.
--------------------------------------------------------------------
.
Αυτό πάντως που ψηφίζω εγώ (το έβαλα και πάνω πάνω) είναι ίσως...
.
Επίτηδες Καρακατσουλιό!
.

.
Ένα κόκκινο παραλληλόγραμμο σαν τσιρότο ή σαν μπάλωμα. Ένα δίστιχο που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά των νέων (Με καράβι τα όνειρά μας... και το Ήλιο στην Καρδιά μας!). Ένα θρησκευτικό σύμβολο (σαν αστέρι τρελού χριστουγεννιάτικου δέντρου) πάνω απ’ το Δ. Παρανοϊκοί χρωματικοί συνδυασμοί. Δυο γραμμούλες πάνω και κάτω απ’ το Όμικρον. Και φυσικά οι ντεγραντέ γραμμές που σταδιακά μικραίνουν και θυμίζουν εθνική εορτή στην Τετάρτη δημοτικού.
.
Υπάρχει έστω και ΕΝΑΣ λόγος να μην κερδίσει αυτό το λογότυπο της κυρίας Μαρίας Θ. Κωνσταντινίδου; Δεν θα ήταν υπέροχο να φιγουράρει σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις, να υπάρχει πίσω απ’ το πόντιουμ, τεράστιο σε μέγεθος καθώς θα μιλάει ο Αντώνης Σαμαράς; Δε θα είναι τέλειο ως σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς;
.
Όποιος δεν πείστηκε ακόμα και το θεωρεί κακόγουστο, θα αλλάξει γνώμη όταν δει και τις πιθανές εφαρμογές που έφτιαξε η designer για την πρότασή της.




.
Πάρτε το και σε ακόμα πιο χριστουγεννιάτικη έκδοση με μπόνους περιστέρι
.

.
και τρέξτε να κάνετε signup. Ψηφίστε το και διαδώστε το. Μαζί μπορούμε. Αυτό είναι το σάιτ.
ΥΓ. Οι κανονισμοί λένε πως η επιτροπή θα διαλέξει απ' τα τρία πρώτα σε ψήφους. Άρα ενώ το λογότυπό μας προηγείται, μπορεί να το αγνοήσουν και να διαλέξουν άλλο. Γι' αυτό στο twitter έγινε ειδική ψηφοφορία για το ποια θα είναι τα άλλα δύο λογότυπα που θα στηρίξουμε. Και νίκησαν ο Έγκυος Πήγασος και το ΟΝΔΝΕ! Άρα, ψηφίζουμε αυτά τα τρία και ευχόμαστε να νικήσει το χειρότερο!
ΥΓ.2 Αν και το #logo31 έσκιζε σε ψήφους αφαιρέθηκε απ' την ψηφοφορία για άγνωστους λόγους (η Οννέδ είπε πως το απέσυρε η καλλιτέχνιδα - αν είναι υπαρκτό πρόσωπο). Η ψηφοφορία θα συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη και στο τέλος η Οννέδ θα βγάλει όποιο θέλει αυτή, πράγμα που, φυσικά, θα έπρεπε να είχε συμβεί απ' την αρχή.

5 σχόλια:

  1. galazia simaia -> giannakou
    tripaki acid -> skalidis
    xaxaxaxaxaxaxa.
    stin klopi logo kai tin apousia ais8itikis kanoume minisi re paidia i oxi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΑ ΘΕΩΡΩ ΟΛΑ ΜΑΛΑΚΙΕΣ..

    ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ. ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΩ ΤΗΝ ΤΑΜΠΕΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΑΛΎΤΕΡΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΜΟΥ. ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ
    ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΨΗΣΤΗΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΕ ΒΟΗΘΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή