Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Η ΔΑΠ «καθαρίζει» τις εκλογές στο ΠΑΜΑΚ μέσω… Νάουσας

Η ιστορία δεν είναι καινούργια, ακόμη και αν δεν μπορεί να την πιστέψει όποιος την ακούει για πρώτη φορά. Το βίντεο, ωστόσο, που μας απέστειλαν μέλη του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας στη Νάουσα είναι αδιάψευστος μάρτυρας των καταγγελιών που ακούγονται χρόνια σε βάρος των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και της φοιτητικής παράταξης που έχει την πλειοψηφία εκεί, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Ενώ ο Σύλλογος Φοιτητών του ΤΔ στη Νάουσα διεξάγει τις νόμιμες (όπως προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός του Παν. Μακεδονίας) εκλογές μέσα στο κτίριο της Σχολής, μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στήνουν παρα-κάλπη στον… δρόμο. Δεν είναι η πρώτη φορά. Η παρα-κάλπη αυτή είναι που κάνει τη διαφορά, χρόνια τώρα, για την ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τις ευλογίες των πρυτανικών αρχών, οι οποίες εδώ και τέσσερα χρόνια αρνούνται να αναγνωρίσουν το Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος της Νάουσας.


Εκλογές της βίας και νοθείας μετά κάμερας
Το 2004 δημιουργήθηκε στη Νάουσα ένα νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το τμήμα Διοίκηση Τεχνολογίας. Βάσει της νομοθεσίας και αφού ακολουθήθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες συστάθηκε και ο σύλλογος φοιτητών.
Για την ιστορία, ο “Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας” ιδρύθηκε στις 5/1/2006 και αναγνωρίσθηκε ως το μόνο αντιπροσωπευτικό συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητών από όλα τα όργανα συνδιοίκησης του τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπως ορίστηκε με δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Βέροιας στις 15/12/2006 με την απόφαση 172/ΕΜ/2005.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία στην επιστολή που μας απέστειλε ο Σύλλογος Φοιτητών:
«Οι πρώτες εκλογές διεξήχθησαν στις 5 Απριλίου 2006. Στη Νάουσα φτάνουν τότε άτομα του “Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας” και μάλιστα συγκεκριμένης παράταξης (μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) με την απαίτηση να στήσουν κάλπη του “Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών” και θέλοντας να διεξαχθούν οι εκλογές, όπως ακριβώς σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μη λαμβάνοντας υπ’ όψη τη νομικά κατοχυρωμένη ιδιαιτερότητα του τμήματός μας.
Επίσης την ίδια ημέρα τοποθετείται από τα ίδια άτομα κάμερα στην αίθουσα που διεξάγονταν οι εκλογές, ώστε να παρακολουθείται η διαδικασία και να “στιγματίζει πολιτικά” όσους ψηφίζουν στη δική μας νόμιμη κάλπη. Την αποκορύφωση της όλης αυτής παράνομης διαδικασίας έρχεται να δημιουργήσει το φαινόμενο διπλοψηφίας. Υπήρχαν δύο το λιγότερο άτομα, τα οποία ψήφισαν δύο φορές αλλάζοντας απλά τα «μπλουζάκια» τους, όπως έλεγαν μεταξύ τους.
Τα έκτροπα αυτά των φοιτητικών εκλογών καταγγέλθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν την επομένη 6η Απριλίου 2006 στην εφημερίδα ‘ΕΘΝΟΣ’, αποκαλύπτοντας όλη την αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει τον “Ενιαίο Σύλλογο” και τα αποτελέσματά του. Ωστόσο παρ’ όλη την υπεράνθρωπη προσπάθεια των ατόμων αυτών το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών κρίνεται υπέρ του συλλόγου του τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας.
Την ίδια περίοδο οι φοιτητές που στήριζαν το νόμιμο “Σύλλογο Φοιτητών Τμήματος”, δέχονταιαλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και απειλές από τους πρωτοστάτες και δημιουργούς της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ένας εκ των οποίων ήταν και ο κ. Παπαμιμίκος εγγεγραμμένο μέλος της ΟΝΝΕΔ, με σκοπό να εγκαταλείψουμε την ενεργή δράση του συλλόγου ή να βρούμε κάποια συμβιβαστική λύση (η οποία θα μας έφερνε υπό του “Ενιαίου Συλλόγου”) και αν δε συμφωνούσαμε με τις προτάσεις τους, θα θέταμε τη ζωή μας σε κίνδυνο καθώς επίσης και την απόκτηση πτυχίου. Επίσης απειλούσαν ότι θα μας αποκόψουν από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ότι το πτυχίο μας δεν θα αναγράφει την επωνυμία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας».


Χέρι-χέρι με τον… Πρύτανη
«Σημειώνεται ότι μέσα στο 2006 στέλνεται εξώδικο στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για να αναγνωριστούμε σαν σύλλογος (έχοντας ήδη την απόφαση του Πρωτοδικείου Βέροιας). Απάντηση λαμβάνουμε εντός ενός μηνός. Επίσης αποστέλλεται εξώδικο μέσα στο 2007 και στον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, κ. Ηλ. Κουσκουβέλη, για να μας αναγνωρίσει, αφού, έχοντας πλέον λάβει απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου Βέροιας ότι μπορεί ο Σύλλογός μας να υφίσταται σαν “Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας”. Επίσης στείλαμε το 2007 και δεύτερο εξώδικο στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για να μάθουμε πού πηγαίνουν τα χρήματα τα οποία αντιστοιχούν στο Σύλλογό μας και τα οποία το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν μας έχει αποστείλει ποτέ και απαιτήσαμε να έρχονται σε εμάς αυτά που μας αντιστοιχούν.
Όντας σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή έχοντας έναν πρύτανη πλέον ο οποίος δεν θέλει να μας αναγνωρίσει σαν Σύλλογο και εμείς ακόμα αγωνιζόμενοι για αυτά που ανήκουν σε εμάς (εκπροσώπηση και οικονομικούς πόρους) φτάνουμε ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2007, λίγο καιρό μετά από την αποστολή των εξωδίκων και δεχόμενοι ακόμα απειλές και πιέσεις από τους “Δαπίτες του Πα.Μακ.”, για το ότι δεν θα πάρουμε ποτέ πτυχίο όσοι εμπλεκόμαστε στο Σύλλογο και ότι στρεφόμαστε ενάντια στην πραγματοποίηση των οικονομικών τους συμφερόντων.
…. Βλέποντας τα εξώδικα ο κ. Ηλ. Κουσκουβέλης και εκνευρισμένος αφού βρέθηκε εκτεθειμένος στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έρχεται μαζί με τον κ. Νούλα (αντιπρύτανη και πρόεδρο του τμήματος) και τον κ. Γιώργο Πιπερόπουλο, ένα μήνα πριν τις φοιτητικές εκλογές του 2007. Εκεί σε μία «συζήτηση» έτσι όπως την ονόμασε, κάλεσε όλους τους φοιτητές και ξεκίνησε να μας υβρίζει και να μας απειλεί. Έλεγε ότι «ο “Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας” δεν είναι τίποτα παρά ένας τοπικός σύλλογος» και ότι «δημιουργήστε όσους συλλόγους θέλετε δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσω κανέναν». Επίσης επέρριπτε ευθύνες στις τοπικές αρχές της Νάουσας για μη σωστή διαχείριση των οικονομικών πόρων της σχολής, πράγμα το οποίο δεν ενδιέφερε άμεσα τους Φοιτητές του Τμήματος, αφού είναι θέμα των Πρυτανικών Αρχών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι είχαν έρθει δημοσιογράφοι από τοπικές εφημερίδες της Νάουσας, τους οποίους ο ίδιος μαζί με τη βοήθεια των Δαπιτών απομάκρυναν βίαια με υβριστικές φράσεις από την αίθουσα. Ώστε να μην καταγραφούν και βγουν παρά έξω τα όσα ψέματα και ανακρίβειες θα έλεγε για να αποφευχθεί η αποκάλυψη της εμπλοκής του ιδίου και των πρυτανικών αρχών στα συνδικαλιστικά ζητήματα του Πανεπιστημίου και του Τμήματός μας.
….Οι δεύτερες εκλογές γίνονται 9 Μαΐου 2007 πάλι υπό τις ίδιες συνθήκες, της ύπαρξης των δύο καλπών. Πάλι ο σύλλογος μας κερδίζει την πλειοψηφία του τμήματος παρά τους φακέλους ψηφοδελτίων, οι οποίοι έμπαιναν κάτω από την κάλπη του ενιαίου συλλόγου κατά το άνοιγμα της κάλπης τους. Και πάλι, παρά τη νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών ο σύλλογος του τμήματος μας βγαίνει πρώτος σε ψήφους. Πάλι αποστέλλονται τα ανάλογα έγγραφα, αφού έχουμε πάλι την πλειοψηφία και νόμιμα είμαστε καλυμμένοι να μας δώσει ο πρύτανης και ο αντιπρύτανης την αναγνώριση του συλλόγου(όπως και ο ίδιος είχε υποσχεθεί όταν είχε έρθει στο τμήμα μας όσο ήταν μέλος της Γενικής Συνέλευσης) και να δεχτεί τα έγγραφα, τις αιτήσεις μας και τα μέλη που ζητάμε να παραβρίσκονται στη Γενική Συνέλευση του τμήματός μας. Αλλά και πάλι ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ-βάση δικαστικών αποφάσεων και νομοθεσίας- Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών ΠΑ.ΜΑΚ. (και κομματικά ελεγχόμενος και κατευθυνόμενος από συγκεκριμένα συμφέροντα του Πανεπιστημίου) έλαβε εντολή από το ίδιο το πανεπιστήμιο να υποκαταστήσει τη λειτουργία της γραμματείας του τμήματος μας μοιράζοντας αιτήσεις – βεβαιώσεις για τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, εξουσιοδοτώντας αυθαίρετα φοιτητή της συγκεκριμένης παράταξης.
Γνωρίζοντας και εσείς όπως και εμείς την κοινωνική τραγωδία την οποία βιώνει η πόλη της Νάουσας λόγω των οικονομικών προβλημάτων εδώ και χρόνια, και έχοντας τώρα με τους φοιτητές βρει σιγά σιγά έναν τρόπο αναστύλωσής της, δεν θα θέλαμε λόγω της άρνησης ενός πρύτανη να αναγνωρίσει το νόμιμο σύλλογό μας, να γίνει αυτό αφορμή της αμαύρωσης του ονόματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πόσο μάλλον του τμήματός μας, με τη δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων, δημιουργώντας ένα άσχημο κλίμα προσέλκυσης φοιτητών στο τμήμα της Νάουσας. Πόσο μάλλον τη στιγμή που είναι στα σκαριά η δημιουργία και νέου τμήματος στην πόλη της Νάουσας.Θέλω να γνωρίζετε ότι παλεύουμε μόνο για τα αυτονόητα.
Ζητούμε την βοήθειά σας ώστε να καταφέρουμε να πάρουμε την ανεξαρτησία του συλλόγου του τμήματός μας, να τηρηθεί πλέον ο εσωτερικός κανονισμός στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και να πάψουμε να είμαστε υποχείρια «Μεγάλων Προσώπων» και Οικονομικών Συμφερόντων», αναφέρει η επιστολή εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας.
Του Αρίστου Αναγνώστου, για το tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου