Το ελληνικό αίτημα για ενεργοποίηση της βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια βραχυπρόθεσμη ανάσα σε προβλήματα που έχουν ωθήσει τις οικονομικές αγορές στο να είναι επιφυλακτικές και να αναλογίζονται μια τυχόν αναδιάρθρωση των χρεών. Παρακάτω θα παραθέσουμε τους λόγους για τους οποίους οι αγορές παρέμειναν σιωπηλές τη Παρασκευή που μας πέρασε, σε σχέση με τις κινήσεις τους το πρόσφατο εξάμηνο, στη διάρκεια του οποίου το ευρώ έπεσε έναντι του δολαρίου.
-Οι αγορές δεν θεωρούν πως τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν το πακέτο βοήθειας των ΕΕ και ΔΝΤ, είναι αρκετά για διευθετήσουν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, καθώς καλύπτουν μόνο τις ανάγκες του οικονομικού έτους 2010, και όχι αυτές που προβλέπονται στα επόμενα 2-3 χρόνια.
-Υπάρχει σοβαρή ανησυχία για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις επιπλέον επιταγές και απαιτήσεις του ΔΝΤ, αφού έχει ήδη προγραμματίσει τη περικοπή του ελλείμματός της για φέτος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και ήδη αντιμετωπίζει κοινωνικές αναταραχές. Οι αναθεωρήσεις που έγιναν πριν από λίγες μέρες στα στοιχεία του ελλείμματος του 2009, απλά τονίζουν το πρόβλημα.
-Το ΔΝΤ έχει πει πως η μόνη λύση προκειμένου να βγει η χώρα από τη κρίση είναι η εφαρμογή αντιπληθωρισμού, επιβράδυνση δηλαδή του ρυθμού αύξησης των τιμών, και συνεπώς πτώση του πληθωρισμού. Τέτοιες όμως δηλώσεις απλά υπογραμμίζουν τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρές οικονομίες της ευρωζώνης που έχουν μεγάλο καταναλωτικό και εισοδηματικό πληθωρισμό, όντας παγιδευμένες σε ένα ενιαίο νόμισμα.
-Τα ελληνικά σχέδια για τη μείωση του ελλείμματος φαίνεται να βασίζονται και να αφορούν κυρίως σε μεγαλύτερη της επιθυμητής φορολογική είσπραξη. Το να πετύχει λοιπόν ο στόχος, μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο, εάν τα μέτρα λιτότητας πυροδοτήσουν μια νέα ύφεση, και συνεπώς μειώσουν τα φορολογικά έσοδα.
-Η δανειοληπτική εικόνα της Ελλάδας, που ρίχνει το βάρος σε βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης ομόλογα, σημαίνει πως θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει σκληρές πιέσεις χρηματοδότησης στα επόμενα 2-3 χρόνια.
-Οι εξοφλήσεις των χρεών της, υποχρεώνουν την Ελλάδα να εισπράξει τα χρήματα βοήθειας όσο το δυνατόν συντομότερα, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το χρονοδιάγραμμα της παραλαβής της οικονομικής βοήθειας. Η χώρα χρειάζεται οπωσδήποτε 10 δισ. ευρώ μέσα στον Μάιο.
-Η αναποφασιστικότητα που επέδειξαν οι ιθύνοντες της ευρωζώνης μέχρι να ετοιμάσουν το πακέτο για την Ελλάδα, έκανε τους «παίκτες» των διεθνών οικονομικών αγορών να είναι σκεπτικοί για το αν οι πολιτικοί μπορούν ή θέλουν, να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τα αυξανόμενα ελληνικά χρέη που δυσχεραίνουν την οικονομική κατάσταση της χώρας.
-Η απόφαση να κληθεί το ΔΝΤ έχει δημιουργήσει αμφιβολίες στους επενδυτές για το κατά πόσο η ευρωζώνη έχει την ικανότητα να λύνει τα προβλήματα από μόνη της.
-Οι διάφοροι μηχανισμοί προσαρμογής, όπως η συναλλαγματική ισοτιμία και η νομισματική πολιτική, που δεν ελέγχονται από την Ελλάδα, καθιστούν τη συμβολή του ΔΝΤ στην ανάκαμψη της χώρας ακόμη πιο δύσκολη.
-Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το πακέτο προς την Ελλάδα θα αποτελέσει και πρότυπο για κάποιο άλλο κράτος της νομισματικής ένωσης που θα υποστεί παρόμοιες δημοσιονομικές πιέσεις. Οι αναλυτές πιστεύουν πως ίσως οι αγορές αρχίσουν τώρα να πιέζουν κάποια άλλα οικονομικά ασθενή κράτη, όπως την Πορτογαλία, έτσι ώστε να δοκιμάσουν την ετοιμότητα της ευρωζώνης στη διάσωση και άλλων οικονομιών της.
-Οι περιφερειακές εκλογές της 9ης Μαΐου στη Βεστφαλία της Γερμανίας, όπου η κοινή γνώμη είναι σθεναρά ενάντια στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας, μπορεί να δυσκολέψει την όποια πρόθεση του Βερολίνου να συμφωνήσει στο πακέτο στήριξης.
-Αν η ΕΕ αποφασίσει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον, το χρονοδιάγραμμα αυτών των αλλαγών θα είναι πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα οι οικονομικές αγορές να μη γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι στο εγγύς μέλλον.
S.A. (inNews.yahoo.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου