Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Εναλλακτικά Ελλάδα όπως Αργεντινή;



Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


 ΠΡΙΝ ΕΠΤΑ μήνες το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε την εξουσία με την οικονομία σε κακή κατάσταση. Έχοντας καθαρότητα του σκοπού, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Από κοντά και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Εκτοτε έχουν παραχωρήσει- μόνοι ή μαζί- περισσότερες συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ από όσες έχουν δώσει πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών του ελληνικού κράτους. Τι πέτυχαν; Πέτυχαν το επιτόκιο των βραχυπρόθεσμων- μέχρι 12 μήνες- ελληνικών ομολόγων να υπερδεκαπλασιαστεί. Από 0,35% σε 3,65%. Πηγές της αγοράς λένε πως αγοραστές των βραχυπρόθεσμων τίτλων είναι μόνο ελληνικές τράπεζες. Μάλλον οι ξένοι δεν πήραν το μήνυμα. Κρίμα τις συνεντεύξεις…

ΜΕ ΤΗΝ Ελλάδα να έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό βοήθειας ΔΝΤ- Ε.Ε. (που η κυβέρνηση προτιμά να τον παρουσιάζει ως Ε.Ε.- ΔΝΤ), οι ξένοι δεν ασχολούνται πια με το αν θα χρεοκοπήσουμε – τεχνικά- αλλά με το πώς θα αναδιαρθρώσουμε το χρέος μας.

Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: Είτε «κούρεμα» της τιμής των ομολόγων που δεν θα αποπληρωθούν στο 100% της τιμής τους αλλά στο 90% ή 80% ή 70%. Είτε παράταση της λήξης των ομολόγων που παρατείνονται και αποπληρώνονται σε απώτερο χρόνο. Είναι μια προοπτική που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαψεύδει. Ωστόσο, μια ξένη αναλύτρια που επικαλούνταν σε δημοσίευμα τους, μεσοβδόμαδα, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», έλεγε περίπου πως ουδείς δίνει σημασία στον έλληνα υπουργό Οικονομικών. Αυτός δεν είχε πει και ότι δεν θα προσέφευγε η Ελλάδα στον μηχανισμό βοήθειας;

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ένα επικίνδυνο σημείο. Η κυβέρνηση νομίζει πως η λύση είναι να κατηγορήσει τη Ν.Δ.- που όντως φταίει για το κατάντημα της χώρας. Ακόμη κι αν υποθέσουμε όμως πως είναι κάτι που το ακούνε οι έλληνες πολίτες- οι οποίοι έριξαν έντεκα μονάδες στον Καραμανλή πέρσι τον Οκτώβριο, άρα τι περισσότερο να κάνουν;-, το παιχνίδι των ευθυνών αφήνει παγερά αδιάφορους όλους αυτούς που περιμένουμε να μας δανείσουν. Η ίδια αναλύτρια παρατηρεί πως «η αγορά δεν έχει αυτή τη στιγμή διάθεση να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα». Πράγματι. Κοιτάει να δει τι λεφτά θα χάσει.

Συμπέρασμα: η κυβέρνηση Παπανδρέου κινδυνεύει να ξεπεραστεί για δεύτερη φορά από την πραγματικότητα. Αρνείται να αντιληφθεί πως κυβερνά ήδη την Ελλάδα εδώ και επτά μήνες και στο διάστημα αυτό κρίνεται για τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις δηλώσεις της. Με απλά λόγια, το «πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας» πάει να γίνει πρόβλημα αξιοπιστίας της παρούσας κυβέρνησης. Αφού απαξιώθηκε η διακυβέρνηση Ν.Δ., αρχίζει να μπαίνει ερωτηματικό στη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, πάμε σε φάση αμφισβήτησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Αυτή είναι η ουσία της αργεντινοποίησης.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=4571444

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου