Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Επισκόπηση Τύπου (29/4/2010)


Η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώσει νέα μέτρα μείωσης των εισοδημάτων, προκειμένου να εξασφαλίσει τα δάνεια που χρειάζεται για μια 3ετία, οι απολύσεις εργαζόμενων που επέρχονται με το σχέδιο ‘’Καλλικράτης’’ και οι οποίες εκτιμώνται σε 100.000, η χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. στο προσυνέδριο του κόμματος στη Ρόδο και τα σχέδια της κυβέρνησης για πάγωμα των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα του σημερινού πρωινού και απογευματινού Τύπου. 
ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Απολύσεις πάνω από 100.000 συμβασιούχων φέρνει ο “Καλλικράτης”! Πολύωρο Υπουργικό Συμβούλιο για την Αυτοδιοίκηση”.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: “Οι νέοι δήμοι σε όλη την Ελλάδα. Στη δημοσιότητα τα όρια και οι έδρες του “Καλλικράτη”.
Η ΑΥΓΗ:     Η ΑΥΓΗ: “Τα παίρνουν όλα!”.
ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι εμπρηστές παριστάνουν τους πυροσβέστες”!!!
ΤΟ ΒΗΜΑ: Οξυγόνο 120 δισ. ευρώ. Στο απόσπασμα οι μισθοί”.
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Τώρα τρέχουν. Η Μέρκελ ζητά επιτάχυνση της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης”.
ΕΘΝΟΣ: “Μαστίγιο για το …καρότο των 120 δισ. Δρακόντεια μέτρα στο μνημόνιο της συμφωνίας με την Τρόικα”.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “200.000 ευρώ για κουρτίνες στις…Βερσαλλίες της Άννας!”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ” “Απόφαση- ξεφτίλα από τους βουλευτές. Χάρισαν στους εαυτούς τους 1,5 εκατομμύρια ευρώ”
 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Τυφώνας” ΔΝΤ και στον ιδιωτικό τομέα. Στο στόχαστρο μετά το Δημόσιο οι υπόλοιποι μισθωτοί”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Οι χάρτες με τους 333 δήμους. “Καλλικράτης” Αλλάζουν όλα στη δομή της χώρας”.
ΕΣΤΙΑ: “Προς κατάρρευση βαίνει η Ευρώπη. Τεράστιες ευθύνες φέρουν οι ηγέτες της”.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “120 δισ. για τρία σκληρά χρόνια”.
Ο ΛΟΓΟΣ: Αντίστροφη μέτρηση …για το νέο “πακέτο” μέτρων. Επιτάχυνση των διαδικασιών αποφάσισαν Μέρκελ-Στρος Καν”.
ΤΑ ΝΕΑ: “Οδυνηρή σωτηρία. Ο φόβος του ντόμινο έπεισε τη Μέρκελ που μας προσφέρει…”.
Η ΝΙΚΗ: “Φαύλος κύκλος! 6 πικρές απαντήσεις για τις καταθέσεις μας και τις τράπεζες”.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13:”Βόμβα” η Μέρκελ για την ευρωζώνη”.
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: ” Το “Π” αποκαλύπτει: ΠΩΣ θα πορευτούμε, ΠΟΥ θα καταλήξουμε, ΓΙΑΤΙ συμβαίνουν όλα”.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Ταξικός σεισμός την Πρωτομαγιά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα”.
Metro: “Σταματήστε τη φωτιά…”.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: “Ο Διοικητικός Χάρτης της χώρας. Οι νέοι δήμοι στη βόρεια Ελλάδα”.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ” “Ο νέος χάρτης της Ελλάδας. Το σχέδιο “Καλλικράτης” αλλάζει το τοπίο”.
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 14 δήμοι στο Ν. Θεσσαλονίκης. Η νέα εποχή του Καλλικράτη”.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: “Σωσίβιο” 100-120 δισ. με αντίτιμο νέα μέτρα”.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Πακέτο σωτηρίας 120 δισ. “Κλείδωσε” στο Βερολίνο η βοήθεια”.
ΚΕΡΔΟΣ “Σωσίβιο 120 δισ. ευρώ. Ανέκρουσεν πρύμναν η Μέρκελ υπό τον φόβο του ντόμινο της κρίσης”.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Θετική στροφή Βερολίνου για στήριξη με 120 δισ. “.
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ: Το ΒΗΜΑ γράφει: «Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για τις δραματικές εξελίξεις στην οικονομία εξαπέλυσε χθες από την προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της ΝΔ στη Ρόδο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος απαρίθμησε σειρά λανθασμένων, κατ΄ αυτόν, ενεργειών της κυβέρνησης, την οποία, όπως είπε, δεν εμπιστεύεται κανείς. Ο κ. Σαμαράς, αν και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Παπανδρέου, στον οποίο καταλόγισε ότι «πληρώνει τα σφάλματά του» και τις «ιστορικές αμαρτίες» του κόμματός του, εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας: «Παρ΄ όλα αυτά η Ελλάδα δεν θα βουλιάξει. Το πολιτικό σύστημα των τελευταίων 30 ετών βούλιαξε».
            Τα ΝΕΑ αναφέρουν: «Σκληρή γραμμή εναντίον της κυβέρνησης με προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού εγκαινίασε χθες από τη Ρόδο ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει αντιληφθεί ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι το πρόβλημα και όχι η λύση του» δήλωσε με έμφαση ο κ. Α. Σαμαράς, κλείνοντας έτσι οριστικά την περίοδο συναίνεσης. O πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε επίσης να ρίξει της ευθύνες για την κατάντια της χώρας κυρίως στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το ΄81 και μετά, αποκαλύπτοντας έτσι ότι αποφάσισε να φύγει από τη θέση άμυνας που βρίσκεται από την ημέρα της εκλογής του και να περάσει στην επίθεση: «Το πολιτικό σύστημα της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού τέλειωσε: Από το «Τσοβόλα δώσ΄ τα όλα» του ΄89 ώς το “υπάρχουν λεφτά” του 2009, η Ελλάδα χρεώθηκε και έφτασε στο χείλος της αβύσσου», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε αμφισβητώντας ανοιχτά τις επιλογές της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».
            Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: « Ξορκίζει τις ακραίες φημολογίες για τη δήθεν αναδιάρθρωση του χρέους που αναστάτωσαν τις αγορές ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς. Χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και κατά των εταίρων πως κωλυσιεργούν να μας απαντήσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και μερικοί μάλιστα θέτουν νέους, σκληρότερους όρους είπε. Εκτιμά ότι πρέπει πολύ γρήγορα να δοθεί το πράσινο φως για να πατηθεί το κουμπί βοηθείας. Στελέχη της Ρηγίλλης αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν αποκλείουν την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στους επόμενους μήνες. Ο Α. Σαμαράς φαίνεται ότι επενδύει σε ένα ενδεχόμενο το κόμμα του να αποτελέσει μία εναλλακτική πρόταση , ώστε να επιστρέψει στην εξουσία αν και προς το παρόν τέτοια σενάρια κάθε άλλο παρά ρεαλιστικά θεωρούνται».
            Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει: «Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τους οποίους χαρακτήρισε ‘’το πρόβλημα και όχι η λύση’’, εξαπέλυσε χθες από τη Ρόδο ο κ. Αντ. Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας ότι η Ν.Δ. ‘’θα βάλει πλάτη για να μη βουλιάξει η χώρα’’. Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους σημειώνοντας ότι η χώρα ‘’ζει κρίσιμες στιγμές’’ και κάλεσε όλους τους Έλληνες ‘’να μείνουν όρθιοι και μονιασμένοι μπροστά στον κίνδυνο’’. Παράλληλα, πήρε θέση για τις φήμες των ημερών και, επιχειρώντας να ‘’ελέγξει’’ τις συνθήκες πανικού που ενισχύονται στην ελληνική κοινωνία, υπογράμμισε με έμφαση ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να αποτελέσει καν επιλογή».
            Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει: «Διπλό μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό της χώρας όσο και προς τη διεθνή κοινότητα και τις αγορές έστειλε ο Αντ. Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση. Από τη Ρόδο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε επίθεση στον Γ. Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε για την προσφυγή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και στο ΔΝΤ. Παράλληλα, όμως, παρουσίασε για μια ακόμα φορά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, ενισχύοντας έτσι και την αυτοπεποίθηση του ελληνικού λαού, ο οποίος εμφανίζεται σοκαρισμένος από την αναβλητικότητα και τις λανθασμένες κινήσεις της  κυβέρνησης».
            ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει: «Μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι ο πολιτικός χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα, εκπέμπει –για πρώτη φορά- ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος επικεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον του στους τρόπους περιορισμού των επιπτώσεων στους πολίτες από το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων».
            Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει: «’’Η Ελλάδα δεν θα βουλιάξει. Και όλοι μας θα βάλουμε πλάτη για να μη βουλιάξει η Ελλάδα!’’, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς από τη Ρόδο, όπου, μιλώντας στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματος για τον τουρισμό, έκανε εκτενή αναφορά στις οικονομικές εξελίξεις. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε τις βαρύτατες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ‘’έβαλε πλάτη’’ στη χώρα, απαντώντας στις φημολογίες περί αναδιάρθρωσης του χρέους και καταγγέλλοντας τις πρακτικές των ιδιωτικών οίκων αξιολόγησης, με αφορμή των προχθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας».
Ε.Ε. – ΔΝΤ -ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ: Το ΒΗΜΑ γράφει: « Υπό την πίεση των αγορών οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ επισπεύδουν την παροχή βοήθειας 120 δισεκ. ευρώ στη χώρα μας υπό τον όρο η κυβέρνηση να εφαρμόσει εδώ και τώρα νέα μέτρα λιτότητας. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει στο Μέγαρο Μαξίμου τους κοινωνικούς εταίρους για τις δραματικές αποφάσεις της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, για περικοπές συντάξεων και νέες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία».
ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν: «Βαθιά ανάσα για την Ελλάδα χθες μετά τις θετικές δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, για πρώτη φορά έπειτα από εβδομάδες μεγάλης αγωνίας, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη κατάληξη, σήμερα ή το πολύ αύριο, των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Απ΄ ό,τι φαίνεται εντός ολίγων ημερών θα αρχίσει να λειτουργεί ο μηχανισμός στήριξης και να ρέει βοήθεια προς τη χώρα μας. Ωστόσο, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα συνοδευτεί από βαθιές ανατροπές για όλους τους πολίτες, καθώς η «τρόικα» και ειδικά το ΔΝΤ απαιτούν από την κυβέρνηση μέτρα-σοκ για τουλάχιστον τρία χρόνια».
            Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: « Επώδυνα μέτρα αναγγέλει από το Βερολίνο ο επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν με τη γερμανική κυβέρνηση να επισπεύδει τις διαδικασίες για ενεργοποίηση του μηχανισμού. Με στόχο να πιέσουν τη Γερμανία για επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης προς την Ελλάδα, ήρθαν χθες στο Βερολίνο και είχαν συνομιλίες ευρέως φάσματος ο επικεφαλής του ΔΝΤ και ο επικεφαλής της ΕΚΤ».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει: «Το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα θα λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, καθώς το συνολικό ποσό θα κυμανθεί μεταξύ 120 και 135 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών. Με το ποσό αυτό καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες της χώρας έως και το 2012. Έτσι αίρεται η αβεβαιότητα για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της και η ανησυχία των επενδυτών για ενδεχόμενη αναδιαπραγμάτευση. Στη διάρκεια των τριών αυτών χρόνων, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Η διάρκεια των δανείων θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερη των τριών ετών, όπως άφησε να εννοηθεί ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ. Στρος-Καν, ενώ οι δόσεις θα εκταμιεύονται σταδιακά με βάση τις δανειακές ανάγκες και υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιούνται τα σκληρά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί».
            Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει: «Ζήτημα ωρών είναι πλέον το κλείσιμο της συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και, όπως όλα δείχνουν, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, Παρασκευή, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Στην κυβέρνηση επικρατεί πλέον τεράστια πίεση, θεωρούν ότι κάθε 24ωρο που χάνεται είναι κρίσιμο και πιέζει για ανακοινώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται».
            ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει: «Οι τελευταίες λεπτομέρειες απομένουν για να κλείσει το deal Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Επιτροπής- Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδοτική βοήθεια στη χώρα μας. Χθες, στην κυριολεξία, άναψαν τα τηλέφωνα. Ο Γ. Παπανδρέου είχε διαδοχικές επικοινωνίες με τον Ν. Σαρκοζί, την Α. Μέρκελ, τον Χ. Λ. Θαπατέρο, τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον Ζ. Κ. Τρισέ, τον Μ. Μπαρόζο και τον Ντ. Σ. Καν».
            Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει: «Τη βίαιη προσαρμογή της κοινωνίας στις επιταγές της ‘’διεθνούς τρόικας’’ αποδέχτηκε η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει άνευ όρων και το ‘’γρηγορότερο δυνατόν’’ τη χρηματοδότηση από το μηχανισμό στήριξης. Σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή υπό τον Γ. Παπανδρέου ο πρωθυπουργό έδωσε το ‘’πράσινο φως’’ στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ‘’αποδεχτεί’’ το πλαίσιο των νέων δυσβάστακτων μέτρων που ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα να έχει ‘’κλείσει’’ οριστικά το θρίλερ με την απελευθέρωση των κονδυλίων για τη δανειοδότηση της χώρας».
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζεται για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου. Σήμερα, οι εκπρόσωποι των υπουργείων (Οικονομίας, Πολιτισμού, Μεταφορών, Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη, Εξωτερικών), που εμπλέκονται στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, δηλαδή στη απόφαση συνεργασίας με τα αντίστοιχα υπουργεία της Τουρκίας, έχουν σύσκεψη στη Βασ. Σοφίας για να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Η πρώτη σύσκεψη είχε γίνει την περασμένη Δευτέρα».
ΣΚΟΠΙΑ-ΝΙΜΙΤΣ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «Εν μέσω φημών ότι επίκειται ‘’κλείσιμο’’ του Σκοπιανού, ο μεσολαβητής Μ. Νίμιτς κάλεσε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη  τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων για να συζητηθούν το θέμα της ονομασίας. Τη χώρα μας αντιπροσώπευσε ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης. Μετά τις συναντήσεις αυτές, ο κ. Νίμιτς έγινε δεκτός από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος ζήτησε να γίνει προσπάθεια για να επιλυθεί το πρόβλημα».

ΒΑΤΟΠΕΔΙ- ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ: Τα ΝΕΑ αναφέρουν: «Είναι αμαρτία να πω σε έναν υπουργό που ξέρω, “ξέρεις, έχω μια δυσκολία”;». Με τη φράση αυτή ο ηγούμενος Εφραίμ επιχείρησε στην πολύωρη κατάθεσή του να αιτιολογήσει τις επαφές που είχε με τους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Ε. Μπασιάκο, Σ. Τσιτουρίδη, Π. Δούκα, Θ. Ρουσόπουλο και τον διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Εφραίμ επέμεινε πως η Μονή Βατοπεδίου «σύρθηκε» στις ανταλλαγές από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία με τη σειρά της πιεζόταν από τους φορείς της Ξάνθης και της Κομοτηνής να φύγει από τη Λίμνη Βιστωνίδα. «Για μένα το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, όπως λέγεται, είναι ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Είναι προσωπική μου θέση» τόνισε ο κ. Εφραίμ»
            Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: «Τους πρώην υπουργούν των κυβερνήσεων Καραμανλή Σ. Τσιτουρίδη και Ε. Μπασιάκο καίει μετά την 6ωρη κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ο ηγούμενος Εφραίμ. Στη διάρκεια των 6 ωρών που κατέθετε χθες, ο ηγούμενος υποστήριξε ότι ήταν οι δύο υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης που έσυραν τη μονή στις ανταλλαγές των ακινήτων με τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ το μοναστήρι τις δέχτηκε με το ζόρι καθώς το μόνο που ζητούσε ήταν η κυριότητα της λίμνης».
            Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει: «Άγνοια για τι θολές πτυχές της υπόθεσης και πεποίθηση ότι δεν υπήρξε καμία παρατυπία στις ανταλλαγές γης και τις άλλες δραστηριότητες που ανέπτυξε η Μονή Βατοπεδίου, καθώς και πως δεν υφίσταται κανένα σκάνδαλο, δήλωσε ο ηγούμενος Εφραίμ στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή. Ο κ. Εφραίμ επικαλέστηκε ανάγκες ανακαίνισης των εγκαταστάσεων και διαφύλαξης των πολλών πολύτιμων κειμηλίων που υπάρχουν εκεί, καθώς και φιλανθρωπικούς λόγους, για τη συσσώρευση πλούτου στη μονή. Τόνισε ότι ο ίδιος είναι ακτήμων και ότι δεν είναι Ρασπούτιν, αλλά ‘’δάσκαλος των ακτημόνων παιδιών’’, προσθέτοντας ότι τον επισκέπτονται δεκάδες άτομα καθημερινά προσβλέποντας σε βοήθεια».

SIEMENS-ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει: «’’Μείζον θέμα ηθικής τάξης’’ για τη νυν νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού κα Γλ. Σιούτη έγειραν χθες οι βουλευτές της Ν.Δ. στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Siemens. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας κατήγγειλε ότι η ‘’κα Γλυκερία Σιούτη, σε συνεργασία με το δικηγόρο του Μ. Χριστοφοράκου , κ. Ιωάννη Γιαννίδη, προσέφυγαν στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με στόχο να μπλοκάρουν την αμερικανική εταιρία Debevoise, που είχε αναλάβει τον εσωτερικό έλεγχο για τα μαύρα ταμεία της Siemens στο αρχείο του κ. Μ. Χριστοφοράκου. Με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν στη διάθεση της Δικαιοσύνης σημαντικά στοιχεία’’».

ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: «Μόνο με την υιοθέτηση της οικονομικής διακυβέρνησης η Ε.Ε. θα μπορέσει να έχει ισχυρό ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα και το ευρώ να παραμείνει ισχυρό νόμισμα είπε ο Κ. Σημίτης, μιλώντας χθες το βράδυ σε οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ακαδημία του Μονάχου. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, με βασικότερη την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων για την πραγματοποίηση επενδύσεων και τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που βοηθούν την ανάπτυξη και την απασχόληση».

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ- ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ: Τα ΝΕΑ αναφέρουν: «Τον 18ο αιώνα, οι μεγάλες δυνάμεις πόνταραν στη δύναμη του χρυσού και της φιλοχρηματίας των ξένων αξιωματούχων για την επέκταση των στόχων της εξωτερικής τους πολιτικής. Εκτοτε, η πρακτική των απόρρητων κονδυλίων εδραιώθηκε και υιοθετήθηκε από όλες «τις δημοκρατίες που σέβονται τον εαυτό τους», όπως λένε διπλωμάτες με αφορμή τη χθεσινή επιστολή της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ) προς τον Πρωθυπουργό, όπου ζητούν τον έλεγχο της διακίνησης των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ από τη Βουλή».
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Τα ΝΕΑ αναφέρουν: «Με… φιλόδοξα σχέδια ελληνοτουρκικής συνεργασίας ήρθαν οι τούρκοι αξιωματούχοι ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στις 14 Μαΐου, λένε διπλωματικές πηγές, με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Δρούτσα και παράγοντες του ΥΠΕΞ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. O Φεριντούν Σινιρλίογλου, διπλωμάτης με μεγάλη εμπειρία, ο οποίος κρατά και τη θέση του γενικού γραμματέα του τουρκικού ΥΠΕΞ, ηγείται της τουρκικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές, ο νέος γύρος των οποίων, μετά την απόφαση των Δ. Δρούτσα και Α. Νταβούτογλου για εντατικοποίηση, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, 4 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης»
ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Το ΒΗΜΑ γράφει: «Σχετική ηρεμία επικράτησε χθες τόσο στα τραπεζικά γκισέ όσο και στα ΑΤΜs, μία ημέρα μετά τη σημαντική πτώση κατά 6% του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και τη διαμόρφωση κλίματος πανικού στις αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα οι εκταμιεύσεις κυμάνθηκαν «σε ελαφρώς υψηλότερα των φυσιολογικών επιπέδων», μη δημιουργώντας ιδιαίτερα προβλήματα. Κύκλοι της αγοράς υπογραμμίζουν ότι μπορεί οι μετακινήσεις κεφαλαίων από τράπεζα σε τράπεζα και οι αναλήψεις να ήταν περισσότερες σε σχέση με τον μέσο ημερήσιο όρο, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν επηρέασαν σε αξιοσημείωτο βαθμό τη ρευστότητα του συστήματος».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ: Το ΒΗΜΑ γράφει: «Νέες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση μάχεται για τη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εγγυήσεις της εργασιακής ασφάλειας (ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία), ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε με έμφαση στη «δική μας άρνηση» έναντι των προτάσεων που υπέβαλαν οι «ελεγκτές» της τρόικας ΕΕ- ΔΝΤ- ΕΚΤ, και συγκεκριμένα για πλήρη περικοπή των δύο μισθών και περιορισμό στους 12».
            Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει: «Παρά τις διαβεβαιώσεις του πως δεν κινδυνεύουν οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, ούτε οι τράπεζες με χρεοκοπία ο υπουργός Εργασίας δεν κατάφερε να αποκλιμακώσει τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης που οξύνονται στην προοπτική των μέτρων της επόμενης ημέρας. Ο Α. Λοβέρδος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, όπως και προχθές πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την εργασιακή ασφάλεια, για το ότι η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί αποτελεσματικά κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού».
ΔΗΜΟΣΙΟ- ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ: ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν: «Η άμεση εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο είναι το σενάριο –σοκ που προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών. Η βόμβα έρχεται με νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών έπειτα και από τις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Έτσι φαίνεται να εγκαταλείπεται η επιβολή της σταδιακής εξίσωσης από το 2013».
ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει: « Τα αλλάζει όλα ο Καλλικράτης σχεδιάζοντας εξ υπαρχής τον χάρτη της Ελλάδος, οριοθετώντας νέα Διοίκηση με μείωση έως και 50% των αιρετών, άνοιγμα της πόρτας της εξουσίας στους 18αριδες, επιμήκυνση της θητείας από 4 σε 5 χρόνια και ταυτόχρονη διενέργεια εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες με τις Ευρωεκλογές από το 2014. το νέο σχέδιο ανατέμνει την Επικράτεια σε 7 κρατικές διοικήσεις 13 περιφέρειες 333 δήμους, συν άλλους 14, που θα αποτελέσουν σημείο διαβούλευσης. Οι χάρτες των συνενώσεων δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, αμέσως μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου. Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι δεν είναι μαγική λύση στα προβλήματα, είναι όμως το εργαλείο για την αντιμετώπιση τους και ενσωματώνει σε ένα νομοθέτημα εκατοντάδες άρθρα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα αντιστοιχούσαν σε 16 νομοσχέδια».
            Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει: «Στο …εκτελεστικό απόσπασμα στέλνει ο Καλλικράτης χιλιάδες εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δίκαιου. Η ακριβοθώρητη και πολυδιαφημισμένη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης, που έκανε σημαία τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ πετάει στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, εξαφανίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας, κλείνει με το έτσι θέλω δημοτικές επιχειρήσεις υποχρεώνει σε υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλους, αφήνει στον αέρα τα συνταξιοδοτικά τους και ασφαλιστικό δικαίωμα τους και προετοιμάζει το έδαφος για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο με απώτερο σκοπό τις μαζικές απολύσεις».  
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ: Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει: «Την υποψηφιότητά του στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, στη διάρκεια της παρουσίασης του απολογισμού της τετραετίας που πέρασε. ‘’Αυτά που μένει να γίνουν δεν αφορούν μόνο την ανάπλαση της πόλης, αλλά του μέλλοντος όλως μας. Οι καιροί που έρχονται θα είναι δύσκολοι, μπορεί να γίνουν δημιουργικοί και ελπιδοφόροι’’ τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσική Αθηνών ο κ. Κακλαμάνης».
ΑΡΘΡΑ

Το ΒΗΜΑ: «Υποστήριξη». «Η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» έρχεται ίσως στην πιο κατάλληλη στιγμή. Σε καιρό που επιβάλλεται η ανασυγκρότηση του κράτους και της διοίκησης.
Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ώστε να εδραιωθεί, να εξελιχθεί, να αποδώσει ταχύτατα και να μη χαθεί στον δρόμο όπως τόσες και τόσες μεταρρυθμίσεις».

ΤΑ ΝΕΑ: « Ευκαιρία». Η σημερινή διοικητική διαίρεση της Ελλάδας, το παραδέχονται όλοι, είναι από χρόνια ξεπερασμένη. Οδήγησε στην αναποτελεσματικότητα, τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις, την αδυναμία σωστής εξυπηρέτησης των πολιτών και στον μαρασμό πολλών περιοχών της υπαίθρου. Η δημιουργία λιγότερων αλλά ισχυρότερων και αποτελεσματικότερων δήμων και η ουσιαστική αναβάθμιση των περιφερειών της χώρας στοχεύει κυρίως σε τρία πράγματα: ΑΣΦΑΛΩΣ η τομή που γίνεται θα χρειαστεί χρόνο για να κατανοηθεί από τους πολίτες και να αποδώσει. Είναι λογικό να υπάρξουν και αντιδράσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να πείσει τους πολίτες για τη σημασία και την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης, ώστε να μη χαθεί μια ακόμη ευκαιρία να αλλάξει η εικόνα της χώρας».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Μηδέν στους βαθμολογητές». «Η Ελλάδα πλέον δεν αντιμετωπίζει μόνη τα προβλήματα που είναι και το ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο ανησύχησε και τον Αμερικανό πρόεδρο Μ. Ομπάμα. Αυτή η ανησυχία ωστόσο και στην Ευρώπη και πέραν του Ατλαντικού, δεν πρέπει να μείνει στα λόγια, αλλά να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες κινήσεις η παγκόσμια οικονομική κρίση την οποία δεν προκάλεσαν οι λαοί, αλλά αυτοί πληρώνοντας της θα τιμωρηθούν».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Η ώρα της ευθύνης». «Η Ελλάδα θα έχει αποφύγει, προς το παρόν, τη χρεοκοπία εφόσον υπογραφεί σύντομα η συμφωνία για τη διάσωσή της. Για τα επόμενα τρία χρόνια, όμως, θα βρίσκεται υπό την απόλυτη κηδεμονία του ΔΝΤ και της Ε.Ε., καθώς δεν θα μπορεί να δανεισθεί η ίδια από τις αγορές. Το πρόγραμμα που θα μας επιβληθεί θα είναι σκληρό, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή πλην της στάσης πληρωμών. Η κυβέρνηση οφείλει, από σήμερα ει δυνατόν, να εξηγήσει αυτές τις αλήθειες στον λαό και να παραθέσει με λεπτομέρειες τι περιέχει το τριετές πρόγραμμα που θα κληθεί η Βουλή να ψηφίσει πολύ σύντομα».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Οι παλινωδίες πληρώνονται». «Η χώρα μας έφτασε σε οριακό σημείο γιατί η κυβέρνηση βρισκόταν διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις. Το τίμημα των καθυστερήσεων είναι βαρύ. Οι εργασιακές σχέσεις ουσιαστικά διαλύονται καθώς το ΔΝΤ προωθεί μέτρα όπως είναι η θέσπιση ατομικών συμβάσεων εργασίας, η μερική απελευθέρωση του ορίου απολύσεων και η μείωση των αποζημιώσεων για τους απολυόμενους. Ο κ. Παπανδρέου πειραματίστηκε με το «άλλο μοντέλο ανάπτυξης» για το οποίο μιλούσε προεκλογικά και το τελικό αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε μπροστά στην κοινωνική ισοπέδωση και την οικονομική ύφεση διαρκείας»

View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου