Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Κάτι Αλλάζει στην Κοινωνία, Κάτι Αλλάζει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος
johnpapadopoul@gmail.com 

Τους τελευταίους μήνες η ελληνική κοινωνία παρουσιάζει μία ιδιαίτερα σημαντική μεταστροφή. Μοιάζει να μετακινείται από μία μακροχρόνια αδράνεια, μοιάζει να κινείται πιο δυναμικά σε ζητήματα που την αφορούν, να επιζητεί τη συμμετοχή της σε διαδικασίες και θέματα που μέχρι πρότινος η πλειοψηφία αδιαφορούσε. Η αλλαγή πνεύματος και νοοτροπίας φαίνεται πως έχει επηρεάσει και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αφορμής δοθείσας από τις επερχόμενες Πρυτανικές Εκλογές.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ιδρύματος την Τρίτη 9 Μαρτίου διεξήχθη ανοικτή παρουσίαση ενός υποψήφιου πρυτανικού σχήματος, σε μέλη ΔΕΠ, διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές. Συγκεκριμένα, οι κύριοι Πελεγρίνης, Δουκουδάκης, Λιακάκος και Σφηκόπουλος παρουσίασαν τις θέσεις τους για το Πανεπιστήμιο (http://pelegrinis.prytanikes2010.uoa.gr/) και τους άξονες πάνω στους οποίους θα δομηθεί ένα σύγχρονο και κοινωνικά ευαίσθητο Πανεπιστήμιο, που θα εξασφαλίζει την ισότητα και τις κατάλληλες συνθήκες διάχυσης της γνώσης για τους φοιτητές.

Η αίθουσα κατακλύστηκε από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η παρουσία των φοιτητών, οι οποίοι κέρδισαν τις εντυπώσεις με τις εύστοχες ερωτήσεις τους για το μέλλον του Πανεπιστημίου. Με κεντρικό σύνθημα «Αλλάζουμε το παλιό…» έδωσαν το μήνυμα πως η εποχή της παθητικότητας αποτελεί παρελθόν και πως η θέληση, το όραμα και η ελπίδα αποτελούν άρρηκτα στοιχεία για τη εισαγωγή του νέου και τη αλλαγή των κακώς κειμένων της κοινωνίας και του Πανεπιστημίου.

Για την ιστορία να τονίσουμε πως αυτές είναι οι πρώτες Πρυτανικές Εκλογές στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας στις οποίες ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου