Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Αξιολόγηση διδασκόντων από φοιτητές

Από ό,τι έχω καταλάβει, επικρατεί μεγάλη ανομοιογένεια όσον αφορά την αξιολόγηση διδασκόντων με ερωτηματολόγιο από φοιτητές. Σε κάποια τμήματα γίνεται κανονικά, σε άλλα δεν γίνεται, σε κάποια ακολουθούνται οι ορθές διαδικασίες για την προστασία της ανωνυμίας των σχολιαστών και της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων, σε άλλα δεν ακολουθούνται.


Στις ΗΠΑ τουλάχιστον η διαδικασία έχει εν πολλοίς γίνει ηλεκτρονική, δηλαδή οι φοιτητές παίρνουν έναν κωδικό και κάνουν την αξιολόγηση σε ιστοσελίδα του πανεπιστημίου στο διαδίκτυο. Το λογισμικό υπάρχει. Γιατί όχι και στην Ελλάδα; Η εξαγωγή των στατιστικών είναι αυτόματη με αυτόν τον τρόπο και ταυτόχρονα αποφεύγονται διάφορα προβλήματα όπως η επέμβαση τραμπούκων, ενδεχόμενη νοθεία των αποτελεσμάτων, κτλ.


Το άλλο ερώτημα είναι τι γίνεται με αυτές τις αξιολογήσεις. Θα πρέπει νομίζω να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για τη χρήση τους σε προαγωγές και μονιμοποιήσεις, αντί της θεσμοθετημένης γνωμοδότησης φοιτητικών συνδικαλιστών. Μόνο τότε θα ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτή η πολύ χρήσιμη διαδικασία.



http://www.gurforum.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου