Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Το παρασκήνιο της προσφυγής


Από νωρίς το πρωί της περασμένης Παρασκευής οι φήμες είχαν κατακλύσει τη δοκιμαζόμενη έτσι κι αλλιώς ελληνική οικονομία. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε αναταραχή και στα κεντρικά των μεγάλων εμπορικών τραπεζών ο πυρετός είχε ανέβει στα ύψη. Ο Μιχάλης Σάλλας της Τράπεζας Πειραιώς ήταν έξαλλος με τα ελληνόπουλα του City του Λονδίνου που έστελναν μαζικά SΜS σε επιχειρηματίες και κεφαλαιούχους των Αθηνών, προειδοποιώντας τους για τη δήθεν επερχόμενη πτώχευση, την οποία τοποθετούσαν το αργότερο τη Δευτέρα.

Και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Νικ.Καραμούζης ωρυόταν για τον ίδιο λόγο, μιλούσε επιτιμητικά για τον κύκλο της εγχώριας κερδοσκοπίας που «συστηματικά σπέρνει τον πανικό κάθε φορά που κάτι θετικό πάει να γίνει στη χώρα». «Δεν ανησυχούν οι καταθέτες μας στην Τουρκία,στην Πολωνία και αλλού, είναι εξωφρενικό να φτιάχνεται κλίμα καταστροφής στη χώρα μας» δήλωνε προς «Το Βήμα» το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Με άλλα λόγια, οι τραπεζίτες είχαν κάθε λόγο να ανησυχούν. Εβλεπαν ότι το αμαρτωλό τρίγωνο Κηφισιάς- Κολωνακίου- Γλυφάδας είχε διεγερθεί, ένιωθαν ότι η νεόπλουτη επιχειρηματική τάξη των Αθηνών, που ........
.πρωταγωνίστησε σε όλα τα κερδοσκοπικά επεισόδια των τελευταίων ετών, ζούσε σε παροξυσμό φημολογίας και είχε αρχίσει να παίζει δυνατά το σενάριο της χρεοκοπίας, εμπλουτισμένο αυτή τη φορά με την προοπτική μιας πιθανής αναδιαπραγμάτευσης ή επιμήκυνσης του χρέους. Αναγνώριζαν την απειλή και μετέφεραν την ανησυχία τους προς την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ηταν τέτοιο το κλίμα που ακόμη και οι περιπτερούχοι είχαν φθάσει στο σημείο να μεταδίδουν στους πελάτες τους, που αγόραζαν εφημε ρίδες και τσιγάρα, ότι την Κυριακή το βράδυ ο Γ.Παπανδρέου θα αναγγείλει την πτώχευση της χώρας! Είχε προηγηθεί το βράδυ της Πέμπτης η δραματική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο προβληματισμός των υπουργών είχε μεταφερθεί στον Τύπο, το διατηρούμενο κλίμα αβεβαιότητας ενίσχυε τους πολλούς κύκλους της διεθνούς και εγχώριας κερδοσκοπίας.

Αίφνης γύρω στις 10.30 το πρωί, όταν άρχισαν να τρέχουν οι πληροφορίες για την υποβολή εντός της ημέρας του αιτήματος ενεργοποίησης του κοινού μηχανισμού, αναγεννήθηκαν οι προσδοκίες εξομάλυνσης των συνθηκών. Οταν αργότερα επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες και μεταδόθηκε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού από το Καστελόριζο υπήρξε αρχικώς αιφνιδιασμός. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά, τα spreads υποχώρησαν αισθητά, οι τιμές των μετοχών εξυψώθηκαν προσωρινά, αλλά γρήγορα αποκαλύφθηκε η ένταση του σεναρίου της ενδεχόμενης πτώχευσης. Το πλήθος των διεθνών αναλυτών, οι δηλώσεις των κυρίαρχων της διεθνούς κερδοσκοπίας μετέδιδαν δυσπιστία και αμφισβήτηση ακόμη και για τις δυνατότητες του μεικτού μηχανισμού χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Επέμειναν στις αβεβαιότητες, υπερτόνιζαν τις όποιες γερμανικές επιφυλάξεις και έδειχναν σαφή διάθεση άρνησης σε οποιαδήποτε θετική προοπτική του ελληνικού μηνύματος.

Οι έλληνες τραπεζίτες δεν έχουν πλέον καμία αμφιβολία ότι γύρω από το ελληνικό πρόβλημα έχει στηθεί ένα ευρύτερο διεθνές κερδοσκοπικό σχήμα που συνεπικουρείται από εγχώριες δυνάμεις και έχει σκοπούς υπέρτερους της ελληνικής πτώχευσης. Προφανώς στοχεύουν στο ευρώ, είναι επενδεδυμένοι στο δολάριο, παίζουν παιχνίδι ισχύος και θέλουν να τιμωρήσουν όσους επιδιώκουν τη ρύθμιση των αδηφάγων και ανεξέλεγκτων χρηματοοικονομικών αγορών.

Ζητείται εθνική κινητοποίηση
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει από αύριο. Οι περισσότεροι της τραπεζικής αγοράς δεν αναμένουν ταχεία υποχώρηση της πίεσης από τις αρνητικά τοποθετημένες αγορές. Κατά τα φαινόμενα, από εδώ και πέρα όλα θα κριθούν από τον χαρακτήρα του τριετούς μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τριπλή ομάδα διαπραγματευτών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και βεβαίως από την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει όλα τα μέτρα, αλλά και από το κλίμα που θα επικρατήσει στη χώρα. Αν επικρατήσει η πολιτική των δρόμων και των συγκρούσεων, το σενάριο της κερδοσκοπίας θα ευνοηθεί και πάλι. Η προοπτική αυτή ανησυχεί σφόδρα την κυβέρνηση και ήδη ανώτερα κυβερνητικά στελέχη περιγράφουν την ανάγκη εθνικής κινητοποίησης αλλά και αποτελεσματικής δράσης ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Το επόμενο διάστημα ο κ. Γ. Παπανδρέου θα είναι υποχρεωμένος να διατάξει σε κατάσταση πλήρους μάχης την κυβέρνησή του ώστε να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη διάσωση της χώρας.

Ολη η κατάσταση πάντως, οι πολλές απειλές, αλλά και η ατμόσφαιρα ανησυχίας, όπως και τα σημάδια μιας επερχόμενης μεγάλης αλλαγής στη ζωή της χώρας και των Ελλήνων, ενεργοποιούν σχολάζουσες ως τώρα δυνάμεις. Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι συζητήσεις και αυξάνονται οι διεργασίες στους κύκλους των διανοουμένων, των αστών πολιτικών, αλλά και της νεολαίας. Οργανώνονται ομιλίες, συναθροίσεις, εκδηλώσεις, μια ιδιαίτερη κινητικότητα, αδιαμόρφωτη για την ώρα, εμφανίζεται τελευταίως. Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει το αποτέλεσμα και την εξέλιξή της, αλλά σίγουρα υπάρχει και εξελίσσεται.

Βήμα

View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου