Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ραγδαίες ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

 
Οι νέες φυλές του ΠΑΣΟΚ
 Ραγδαίες ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, νέες συμμαχίες και αλλαγές στους υπάρχοντες συσχετισμούς, αναμένονται με την έλευση του ΔΝΤ και την εφαρμογή της πλέον σκληρής οικονομικής πολιτικής από τη Μεταπολίτευση και μετά. Το μεγάλο πρόβλημα για τον κ. Παπανδρέου είναι ότι αναμένεται να δεχθεί σκληρή εσωκομματική κριτική από δύο πλευρές. Από τα …αριστερά του από βουλευτές και στελέχη που θεωρούν νεοφιλελεύθερη στροφή που θα οδηγήσει σύντομα στην ήττα του ΠΑΣΟΚ την ακολουθούμενη πολιτική, αλλά και από τα …δεξιά του, από στελέχη του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ (το οποίο αναδιοργανώνεται) που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει σταθερή γραμμή και σχέδιο, άγεται και φέρεται από τις διαθέσεις πότε των διεθνών αγορών, πότε του ΔΝΤ και πότε της συντηρητικής ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης, με αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και αδιαπραγμάτευτα, να εμφανίζονται ως επιβολή ξένων δυνάμεων στην άβουλη κυβέρνηση.
Στο μπλοκ των δυνάμεων που στήριξε τον Γ. Παπανδρέου στην άνοδό του στην εξουσία, υπάρχει ήδη μεγάλη κινητικότητα.
Βουλευτές που αποτέλεσαν τον πολιορκητικό κριό του Γ. Παπανδρέου και πρωταγωνίστησαν στη μάχη του 2007, είναι πολύ προβληματισμένοι για την πορεία της κυβέρνησης και αρνούνται να στηρίξουν μία πολιτική που θα πλήξει καίρια το προσωπικό τους προφίλ. Στο γραφείο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Χρ. Παπουτσή, της διευθύντριας της ΚΟ Ρ. Βάρτζελη αλλά και του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου, οι βουλευτές κάνουν πλέον ουρά για να διαμαρτυρηθούν, να επισημάνουν λάθη ή ακόμη και να προβλέψουν  ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση χάνει τα ερείσματά της στην κοινωνία και κυρίως χάνει με γοργούς ρυθμούς τη δυναμική της νίκης του Οκτωβρίου.
Βουλευτές όπως ο Χρ. Αηδόνης, ο Β. Παπαχρήστος, ο Γ. Δριβελέγγας, η Κ. Περλεπέ – Σηφουνάκη και αρκετοί άλλοι, έχουν ήδη διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν μία πολιτική που αφενός δεν πιστεύουν και αφετέρου δεν έχει καμία σχέση με τα όσα υπόσχονταν όχι μόνο ο Γ. Παπανδρέου αλλά και οι ίδιοι προεκλογικά. Είναι η ομάδα που θεωρεί ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει «παρασυρθεί» από τους στενούς του συνεργάτες (Παπακωνσταντίνου, Σαχινίδη, Παμπούκη, Θέο) σε μία πολιτική με στοιχεία εκσυγχρονισμού και νεοφιλελευθερισμού που καμία σχέση δεν έχει με το ΠΑΣΟΚ και σύντομα θα απορρίψει η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.  
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η ομάδα των βουλευτών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία, με «προδομένα» στελέχη του κομματικού μηχανισμού αλλά και τους συνδικαλιστές οι οποίοι επίσης αν και συγκαταλέγονταν στους θερμότερους υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου στην πορεία προς την εξουσία, τώρα και για λόγους προσωπικής επιβίωσης πρωταγωνιστούν στις κοινωνικές αντιδράσεις.
Τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος όσο και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος έχουν προειδοποιήσει το Μαξίμου ότι η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει πολιτικές ΔΝΤ και έχουν ξεκαθαρίσει ότι στην εφαρμογή τέτοιων πολιτικών  δεν πρόκειται να συναινέσουν…
Ομόκεντρο κύκλο των παραπάνω, αποτελεί η ομάδα Παναγιωτακόπουλου που ξεπερνά τα όρια της Αριστερής Πρωτοβουλίας και διαχέεται οριζόντια στο ΠΑΣΟΚ, από στελέχη αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστές, μέχρι βουλευτές και υπουργούς (Χρ. Παπουτσής, Λ. Κατσέλη, Π. Γερουλάνος κ.α.) με τους οποίους ο κ. Παναγιωτακόπουλος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή.
Το τελευταίο διάστημα, είναι επίσης αξιοσημείωτη η κινητικότητα των στελεχών του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, που οι δυνάμεις του δεν είναι αμελητέες.
Βουλευτές όπως ο Γ. Φλωρίδης, ο Ν. Αλευράς, ο Ε. Νασιώκας, η Σ. Μερεντίτη, ο Π. Κουκουλόπουλος έχουν ανοικτά εκφράσει την αντίθεσή τους με την κυβερνητική πορεία, ενώ στελέχη με ιδιαίτερες οργανωτικές ικανότητες όπως ο Λ. Κατσικαρέλης κινούνται ήδη στο παρασκήνιο για την οργάνωση της αντίδρασής τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στην χθεσινή ηχηρή πολιτική παρέμβαση του Αλ. Παπαδόπουλου έδωσαν το παρόν εκτός από αρκετούς βουλευτές και ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, ο οποίος ήδη βάζει θέμα «νεοραγιαδισμού» της κυβέρνησης Παπανδρέου απέναντι σε ΔΝΤ και ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν χωρίς καμία αντίσταση από την ελληνική κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν τυχαίο ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επέλεξε να μιλήσει (μέσω του Βήματος) σε αυτή τη χρονική στιγμή, συμφωνώντας σχεδόν σε όλα με τον Αλ. Παπαδόπουλο.
Στο τοπίο αυτό, θα πρέπει να προσθέσουμε τους (μέχρι τώρα) «ελεύθερους σκοπευτές», τα μεγαλοστελέχη δηλαδή που ο Γ. Παπανδρέου είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα βρει απέναντι σε λίγους μήνες, αν προηγουμένως δεν έχει επιχειρήσει να τους «μαντρώσει» δίνοντάς τους ρόλο στην κυβέρνηση.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άπειροι και αδύνατοι ιδεολογικά και πολιτικά υπουργοί του Παπανδρέου (Γερουλάνος, Μπιρμπίλη, Δρούτσας, Μπατζελή κ.α.) έχουν στριμωχθεί και έχουν έρθει σε δύσκολη θέση από τις επισημάνσεις των έμπειρων Β. Παπανδρέου, Κ. Σκανδαλίδη, Κ. Γείτονα, Τ. Χυτήρη, Χρ. Πρωτόπαπα κ.α.
Η τελευταία ομάδα αποτελείται από πρωτόβγαλτα στελέχη στην κοινοβουλευτική ομάδα (πρωτοεκλεγμένοι βουλευτές όλων των τάσεων αλλά και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία) οι οποίοι κινούνται χωρίς τακτική και με αμηχανία, μέχρι να βρουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν τελικά…
Είναι εκείνοι που από τη μία  αναγνωρίζουν ότι λόγω Παπανδρέου βρίσκονται στη Βουλή, από την άλλη όμως δεν είναι διατεθειμένοι να οδηγηθούν ως «πρόβατα σε σφαγή» και να χαθούν από το πολιτικό  σκηνικό, αμέσως μετά την πρώτη εκλογή τους.

View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου