Μπορούμε εύκολα όλοι, μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και πένητες, δεξιοί και αριστεροί, δεξιόχειρες και αριστερόχειρες να κάνουμε κριτικές και να παρουσιάζουμε το αχλάδι κόκκινο και το πορτοκάλι άσπρο.
Βέβαια όταν πράττουμε κάτι τέτοιο πρέπει να περιμένουμε και αντίλογο και παράλογο. Στη καλύτερη περίπτωση δε, διάλογο, το πιο δημοκρατικό εκ των τριών.
Αφορμη γι’ αυτό το κείμενο στάθηκε η ανάγνωση ανάρτησης σκέψεων από ένα παλιό οννεδίτη στο blog www.taxalia.blogspot.com. Δεν μπορούσα παρά να απαντήσω με λίγες σκέψεις. Σκέψεις πρακτικές και αληθινές.
Απαντώ επιγραμματικά στις ερωτήσεις του παλιού οννεδίτη:
1.Τα περισσότερα μέλη του blog ΟΝΝΕΔ-ΑΛΛΑΓΗ είναι νέοι φοιτητές και φοιτήτριες, εργαζόμενοι και εργαζόμενες, νέοι επιστήμονες και ακαδημαικοί, οι οποίοι μετείχαν ενεργότατα από τη πρώτη στιγμή στην οργάνωση της εκστρατείας του προέδρου Αντώνη Σαμαρά. Έτρεξαν, κουράστηκαν, δημιούργησαν. Χωρίς ομάδες, χωρίς συμφωνίες και προαπαιτούμενα. Στρατεύθηκαν εξ αρχής με τον Αντώνη Σαμαρά, επειδή ταυτίστηκαν με το πρόσωπο και τις αξίες που έφερε. Έξω και πέρα από τις τακτικές των ομάδων και λειτουργώντας ως φυσικά πρόσωπα με ελεύθερη γνώμη επέλεξαν να στρατευθούν με τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά.
Αγαπητέ παλιέ οννεδίτη γνωρίζω ότι η ομάδα που μετείχε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος στρατεύθηκε 11 μέρες πριν από τις εκλογές. Όντως βοήθησαν πολύ στα τελευταία οργανωτικά και είναι αλήθεια ότι 1000-1500 άτομα ήρθαν από την ομάδα αυτή να ψηφίσουν τον Σαμαρά. Κάνω μία ερώτηση ρητορική: Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών αν αυτά τα 1000 άτομα-πρόσωπα δεν ψήφιζαν τον πρόεδρο; Το ρυάκι ήδη είχε γίνει χείμαρρος και πλέον η οργάνωση είχε μπει στην τελική ευθεία. Γι’αυτό παλιέ οννεδίτη μη μεγαλοποιείς τα γεγονότα. Τα ζήσαμε και ξέρουμε.
Όσον αφορά το προσυνέδριο της ΟΝΝΕΔ της Θεσσαλονίκης. Διάβασα σε blog που υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Αντρέα, ότι στο Βελλίδειο είχε 2500 νέους... Διευκρινίζω: Το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο χωρά το πολύ 2000-2500 καρέκλες. Στο προσυνέδριο της ΟΝΝΕΔ χωροταξικά κάλυπταν οι καρέκλες το 1/3, που σημαίνει αμέσως ότι οι καρεκλές υποτριπλασιάζονται, δηλαδή κατεβαίνουν στις 750. Όποιος παρευρέθηκε στο προσυνέδριο εύκολα θα έβλεπε ότι οι καρέκλες δεν ήταν όλες πιασμένες.Είχε παρ’αυτα γύρω στους 300 όρθιους νέους εκατέρωθεν του κεντρικού πάνελ. Καταλήγουμε, έτσι, στο μαγικό αριθμό 900. Καλός αριθμός για προσυνέδριο και ομάδα υποστήριξης.
Θέτω, όμως δύο ερωτήματα:
1.Είναι αρκετός για ένα σύνολο σχολών και παραγόντων που διευθύνουν την οργάνωση εδώ και 10 χρόνια;
2.Πόσο σίγουροι είστε ότι όλοι αυτοί είναι και ψηφοφόροι του;
Καταλήγω....
Η υποψηφιότητα Παπαμιμίκου, όντως, είναι μαζική στη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζω, όμως, καλά ότι οι νέοι και νέες της Θεσσαλονίκης οι οποίοι τάχθηκαν στο πλευρό του Κώστα Χατζή έχουν κάνει συνειδητή επιλογή και έχουν βρει υποστήριξη μαζική μέσα και έξω από τη Θεσσαλονίκη. Τα μηνύματα είναι θετικά. Η προσπάθεια αυτή εφορμείται από ιδέες και αρχές, από αγωνίες και διάθεση για δράση. Είναι μία κίνηση που χαρακτηρίζεται από αυθεντικότητα και ειλικρίνεια.
Οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν ότι η ΟΝΝΕΔ είναι μία οργάνωση που πρέπει να αποκτήσει φωνή ουσίας σε όλα τα επίπεδα πολιτικής και κοινωνικής δράσης, ιδιαίτερα τώρα που η μεγάλη οικονομική κρίση ακουμπάει τη χώρα μας.
Ένα είναι το ερώτημα που θέτουν όλοι: Γιατί τόσα χρόνια η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης δεν είχε σαφές πολιτικό στίγμα μέσα στην ελληνική κοινωνία, αλλά εγκλωβίστηκε σε ένα κύκλο «ιντελιγκέντσιας» που διαχειρίζοταν εξουσία και περιόρισε τη δράση της στο πανεπιστήμιο;
Σ’ αυτό το ερώτημα παλιέ οννεδίτη η απάντηση που δίνουν οι νέοι της ΟΝΝΕΔ ΑΛΛΑΓΗ είναι η υπόσχεση γι’ αυτοκάθαρση μέσα από μία διαδικασία αυτοκριτικής. Και αυτό που διαδίδουν είναι μήνυμα ανανέωσης, αλλαγής κι ελπίδας. Είναι μία στάση, βλέπεις, που υιοθέτησαν οι νέοι της ΟΝΝΕΔ ΑΛΛΑΓΗ από τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου