Γράφει ο Μιχάλης Πουνάκης
Φρέσκος αέρας και φρέσκα μυαλά φαίνεται πως έρχονται στο προσκήνιο της ΟΝΝΕΔ. Σε μία περίοδο που η πολιτική σκηνή της Ελλάδας κλυδωνίζεται επικίνδυνα μία μικρή πολιτική επανάσταση φαίνεται έτοιμη να ξεσπάσει στην νεολαία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι ούτε τα συνθήματα, ούτε το πάθος των νέων που δίνουν αυτήν την αίσθηση. Αυτά υπήρχαν πάντα τόσο στη ΔΑΠ, όσο και στην ΟΝΝΕΔ.
Η διαφορά έρχεται από τον τρόπο που κάποιοι νέοι προσεγγίζουν το μέλλον της παράταξης, από το όραμα που εκφράζουν και τις ελπίδες που καλλιεργούν σε μία εποχή απαισιοδοξίας. Το Έκτακτο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στην Αθήνα έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους να γίνουν κοινωνοί της αλλαγής που έρχεται και οι νέοι αυτοί ανταποκρίθηκαν στις φρέσκες ιδέες με το χειροκρότημα τους αλλά κυρίως με τη συστράτευση τους σε ένα κοινό αγώνα.
Ο Κώστας Χατζής τόλμησε να φέρει την αλλαγή. Έδωσε συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον και τον τρόπο λειτουργίας της παράταξης. Χωρίς να μηδενίσει το παρελθόν, χωρίς να αρνηθεί την ανάγκη αλλαγής για το μέλλον πρότεινε ιδέες που πάνε τη δράση και τη λειτουργία της νεολαίας ένα βήμα μπροστά. Δεν περιόρισε την ΟΝΝΕΔ σε μία νεολαία δράσης στις τοπικές κοινωνίες, αλλά την επέκτεινε στους εργασιακούς χώρους, στα επαγγελματικά και επιστημονικά επιμελητήρια.
Μίλησε για μία παράταξη που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των νέων, στα ζητήματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, στη μάστιγα της ανεργίας και στα προβλήματα άνισης μεταχείρισης και διωγμών που υφίστανται στους εργασιακούς τους χώρους. Τόλμησε να ονειρευτεί μία ΟΝΝΕΔ που ξεφεύγει από τα Τοπικά Γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και επεκτείνεται στους χώρους εργασίας και έκφρασης των νέων.
Μία τέτοια νεολαία δεν μπορεί να περιορίζει τον λόγο και την πολιτική της έκφραση μόνο σε καταστατικά ζητήματα λειτουργίας, μία τέτοια νεολαία πρέπει να είναι ανοικτή στα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα και αυτά πρέπει να εμπνέουν τα στελέχη της, τις δομές και τις πολιτικές της ιδέες.
Όλοι οι υποψήφιοι μιλούν για εξωστρέφεια και για μία νεολαία ανοικτή στην κοινωνία … αλλά κανείς δεν έρχεται με προτάσεις για τα ζητήματα που την απασχολούν. Την Κυριακή 14 Μαρτίου ο Κώστας Χατζής έσπασε τον άγραφο αυτό κανόνα. Τόλμησε να μιλήσει για την ανάγκη σύναψης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου της πολιτείας με τους νέους. Ενός συμβολαίου που να αποκαθιστά την χαμένη εμπιστοσύνη των νέων στην πολιτική και δίνει λύσεις και στις δικές τους ανάγκες. Τόλμησε να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη νεανική επιχειρηματικότητα, για τις μισθολογικές ανισότητες, για τρόπους στήριξης των νέων που κάνουν οικογένεια.
Η στάση του αυτή φαίνεται πως έχει ενοχλήσει κάποιους, που τον μέμφονται ότι ασχολείται με ζητήματα εκτός ΟΝΝΕΔ, όπως οι νέοι αγρότες, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Α.Τ.Ε.Ι., τα εθνικά θέματα, η ισότητα των γυναικών, η ενσωμάτωση των Βορειοηπειρωτών και των Κυπρίων στην παράταξη και άλλα (http://www.kostasxatzis.gr/). Φαίνεται πως κάποιοι έχουν ξεχάσει πως η φωνή των νέων δεν μπορεί να εγκλωβίζεται μόνο σε μικροπολιτικά ζητήματα, πως οι νέοι δεν ψάχνουν κομματικές υποψηφιότητες αλλά ανθρώπους καθημερινούς σαν αυτούς με άποψη για τα ζητήματα που τους απασχολούν, με θέσεις και όραμα. Ανθρώπους που δεν φοβούνται να κάνουν λάθη.
Ο Κώστας Χατζής έδωσε το πραγματικό και ουσιαστικό μήνυμα για αλλαγή. Η αλλαγή δεν έρχεται μόνο μέσα από τις διαδικασίες και τις δομές. Η αλλαγή έρχεται με αλλαγές στις κακώς κατεστημένες νοοτροπίες. Η ΟΝΝΕΔ δεν πρέπει να είναι απλά ανοιχτή στα μέλη της. Η ΟΝΝΕΔ οφείλει στους νέους και στην ιστορία της να είναι ανοιχτή στην κοινωνία.
Το μήνυμα αλλαγής δόθηκε και οι νέοι που συμμετείχαν στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ έδωσαν τη δική τους απάντηση. Αυτοί έχρισαν τον Κώστα Χατζή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου