Γράφει η Γαλάζια Νεολαία
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο προσυνεδριακός διάλογος της ΟΝΝΕΔ και η παρουσίαση των θέσεων των Υποψηφίων για την προεδρία της. Γιάννενα. Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Πάτρα φιλοξένησαν τους τρεις υποψήφιους Προέδρους, αλλά κυρίως χιλιάδες διψασμένους για πολιτική νέους που έσπευσαν να συμμετέχουν στην πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία. Δικαιώνεται έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς, που επέλεξε να πραγματοποιηθεί η εκλογή Προέδρου ΟΝΝΕΔ από τη βάση.
Οι τρεις υποψήφιοι παρουσίασαν όλοι τις θέσεις τους για μία σύγχρονη νεολαία καθώς και τις αξίες και τις αρχές που θα πρέπει να τη διέπουν. Ο καθένας τους ξεχώρισε για διαφορετικούς λόγους και διαμόρφωσε το δικό του πλαίσιο για το μέλλον της παράταξης. Με σαφείς ή λιγότερο σαφείς προσανατολισμούς, με κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς, οι νέοι της Νέας δημοκρατίας διαμόρφωσαν τάσεις και ιδεολογικά ρεύματα. Σας παρουσιάζουμε τους τρεις υποψηφίους με βάση αυτά που έδειξαν στον προσυνεδριακό διάλογο.
Ο Βασίλης Αξιώτης, ο νεότερος μεταξύ των υποψηφίων έδωσε τη δική του μάχη σε όλα τα επίπεδα. Με ερείσματα κυρίως στον χώρο της ΔΑΠ παρουσίασε μία πλατφόρμα για τη λειτουργίας της. Γνώστης των προβλημάτων παθογένειας της νεολαίας απευθύνθηκε κυρίως στους μέχρι 25 χρονών νέους της παράταξης. Άφθαρτος πολιτικά, καθώς λόγω ηλικίας δεν είχε ανάμιξη σε κυβερνητικές θέσεις, μίλησε για το μέλλον αλλά και για θέματα ευρύτερου προβληματισμού, όπως τα ναρκωτικά και η ανταγωνιστικότητα.
Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο ηλικιακά μεγαλύτερος εκ των υποψηφίων έδωσε μία δίπλευρη μάχη. Αφενός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την εμπλοκή του σε δικαστικές περιπέτειες ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΑΘ, υπερασπίστηκε της κυβερνητικής του πορείας ως στέλεχος του Ευρυπίδη Στυλιανίδη και της τοποθέτησης του στο ΔΣ της ΤΡΑΜ ΑΕ, αλλά κυρίως επιχείρησε να δώσει πειστικά επιχειρήματα για την γνωστή υπόθεση της ΟΝΝΕΔ ΑΕ. Αφετέρου, παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ όπως την επιθυμεί. Η επιχειρηματολογία του και οι προτάσεις του περιορίστηκαν στα ζητήματα αυτά, στην εσωτερική πολιτική της νεολαίας και στην εκ νέου δόμηση του προφίλ του.
Ο Κώστας Χατζής υπήρξε η έκπληξη της διαδικασίας. Χωρίς να στηρίζεται από τα γνωστά συστήματα που για μία δεκαετία κυριάρχησαν στην ΟΝΝΕΔ (ομάδα Γ. Παπανικολάου και ομάδα Τοκάκη – Πάνου) μπήκε κυριολεκτικά «σφήνα» στους άλλους υποψηφίους. Γύρω του συγκεντρώθηκαν σχολές, νομαρχιακές αλλά και μονάδες με διαφορετική προέλευση και ιδεολογική βάση. Τονίζοντας πως επιθυμεί να διαμορφώσει την τελική του ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα αφού πρώτα ακούσει όλους τους νέους, έδωσε πραγματικό νόημα στον προσυνεδριακό διάλογο. Παρουσίασε αρχές, αξίες αλλά και δομές για μία νεολαία σύγχρονη και παρεμβατική, αλλά παράλληλα δεν δίστασε να μιλήσει για μία πληθώρα θεμάτων όπως η ανάγκη σύναψης ενός κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ κράτους και νέων, η ανεργία, το ασφαλιστικό, τα εθνικά θέματα, τα μέτρα για την οικονομία, οι νέες τεχνολογίες, τα προβλήματα των νέων αγροτών, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ και άλλα.
Το ζητούμενο βεβαίως δεν είναι το ποιος τελικά θα εκλεγεί Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, αλλά το πώς η νεολαία θα μπορέσει να ανοιχτεί στην κοινωνία και να μεταφέρει το ιδεολογικό πλεονέκτημα που διαθέτει στα πανεπιστήμια μέσω της ΔΑΠ, στην κοινωνία των νέων και στους εργασιακούς χώρους, στα πεδία δηλαδή που φαίνεται να υστερεί η Νέα Δημοκρατία.
Για να επιτευχτεί αυτό απαιτείται:
• λευκό ποινικό μητρώο ώστε να πραγματοποιηθεί και στη νεολαία η αυτοκάθαρση που επιθυμεί ο Αντώνης Σαμαράς αλλά και η κοινωνική βάση του κόμματος,
• πολιτικός λόγος, αλλά όχι πολιτικός εγκλωβισμός, καθώς οι ανάγκες των νέων είναι πολύπλευρες και επιτακτικές,
• αγωνιστικότητα στις διεκδικήσεις ώστε να συνδέεται άμεσα οι πολιτικές προτάσεις με τις υπαρκτές λύσεις μέσω συγκεκριμένων ενεργειών.
Στα ζητήματα αυτά, ο προσυνεδριακός διάλογος έδειξε πως ο Κώστας Χατζής αποτελεί ηλικιακά και ουσιαστικά, τον καταλληλότερο Πρόεδρο για να οδηγήσει τη νεολαία στη μεγάλη αλλαγή και στο πολύπλευρο άνοιγμα στην κοινωνία. Η θέση αυτή δεν μειώνει σε την ικανότητα κανενός υποψηφίου, αφού η ιστορία και των τριών έχει αποδείξει τις «ικανότητες» τους. Εξάλλου η διεκδίκηση της Προεδρίας εκ μέρους τους, δεσμεύει τους υποψηφίους στο να συνθέσουν μεταξύ των διαφορετικών θέσεων προκειμένου να διασφαλίσουν την ενότητα και να ανεβάσουν την ΟΝΝΕΔ ψηλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου