Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

Η χώρα χρειάζεται νέο μοντέλο διακυβέρνησης, εκτιμά ο Αντώνης ΣαμαράςΤο σημερινό σύστημα έχει καταρρεύσει και η χώρα χρειάζεται ένα νέο φιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση της Διεθνούς Διαφάνειας.

Αναπτύσσοντας την άποψη του, είπε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος, που ξεκινά από ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα το οποίο να χαράσσει σχέδιο και να μοιράζει αρμοδιότητες.

Η σύγχρονη διακυβέρνηση απαιτεί αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, το σημερινό σύστημα δεν μπορεί να παράξει ανάπτυξη, αλλά μόνο ελλείμματα και χρέη, δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονέκτημα της χώρας, ούτε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Η χώρα δηλώνει γενικευμένη κρίση της οικονομίας, της εθνικής δημοκρατίας και τελικά κρίση δημοσίου ήθους, τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι το σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης εκτρέφει την διαφθορά.

Ακολούθως ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της διαφθοράς: Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των δημοσίων έργων σε σύγκριση με το αρχικό, διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, καθιέρωση σταθερών πόρων στους ΟΤΑ, δημιουργία ηλεκτρονικού κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών, γενίκευση του διπλογραφικού συστήματος, δημοσιοποίηση των εκθέσεων σκοπιμότητας και αναγκαιότητας των μεγάλων έργων.

Είναι προτάσεις στις οποίες έχει υπάρξει συμφωνία των πολιτικών κομμάτων, είπε ο κ. Σαμαράς και έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να τις νομοθετήσει αμέσως.

Η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση για να συμμαζέψει τα οικονομικά της, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να τεθούμε υπό την επιτήρηση ενός διεθνούς οργανισμού για να λυθούν τα προβλήματα, η συστημική διαφθορά αντιμετωπίζεται μόνο με αλλαγή υποδείγματος, αυτό όμως δεν μπορεί να το επιβάλλει ένας διεθνής οργανισμός.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 
 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου