Απίστευτο αλλά αληθινό! «Πρωτιά» έχουν στο κόψιμο του τσιγάρου οι Ελληνες! Αν και βαρύτεροι καπνιστές, καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άλλους Ευρωπαίους. Πρόσφατη μελέτη που έγινε σε ευρωπαϊκά εξειδικευμένα κέντρα σε σύνολο 567 καπνιστών με συμμετοχή 10 ειδικών τμημάτων από την Ελλάδα, φάνηκε ότι παρ' ότι οι Ελληνες καπνιστές κάπνιζαν περισσότερο και περισσότερα χρόνια και παρ' ότι ήταν περισσότερο εξαρτημένοι, κατάφεραν σε μεγαλύτερο ποσοστό να κόψουν το κάπνισμα σε σύγκριση με καπνιστές των άλλων χωρών...
Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν και σε πρόσφατο συνέδριο στις ΗΠΑ, ενώ όπως επισημαίνει η πνευμονολόγος Χρ. Γκράτζιου, αναπλ. καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, τα ποσοστά της καλής αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων διακοπής που εφαρμόζονται στην Ελλάδα επιβεβαιώνει και η μακρόχρονη κλινική εμπειρία της λειτουργίας του Ειδικού Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος στη Μονάδα Νοσημάτων Θώρακος του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, το οποίο διευθύνει.
Μία πρόσφατη ανάλυση του Ειδικού Κέντρου βασισμένη σε 5.000 Ελληνες καπνιστές που προσήλθαν στο πρόγραμμα, έδειξε ότι οι Ελληνες καπνιστές που ζήτησαν βοήθεια ήταν ηλικίας γύρω στα 42 χρόνια (αν και τα τελευταία έτη έρχονται και νεότερα άτομα), κάπνιζαν 2-3 πακέτα την ημέρα (πολλοί και πάνω από 30 έτη), με βαριά εξάρτηση (σύμφωνα με ειδική κλίμακα που εκτιμά την εξάρτηση στη νικοτίνη) περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους καπνιστές, με βαριές καπνίστριες και τις γυναίκες. Παρά τη μεγάλη και βαριά καπνιστική συνήθεια, τα ποσοστά επιτυχίας είναι μεγάλα και κυμαίνονται από 65% έως 80% των καπνιστών που καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών (οι περισσότεροι σε 15 μέρες), δηλαδή 8 στα 10 άτομα καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα μέσα στον πρώτο μήνα της προσπάθειάς τους.
Το ποσοστό της επιτυχίας έφτασε το 70,4% σε άτομα που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή με βαρενικλίνη και το 86% σε όσους συμπλήρωσαν τον σωστό χρόνο θεραπείας και παρακολούθησης (12 εβδομάδες).
Το αν θα πετύχει κάποιος να κόψει το κάπνισμα, φαίνεται ότι δεν έχει σχέση με την ηλικία του ή τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει αλλά ούτε και με την εξάρτησή του στη νικοτίνη, τονίζει η κ. Γκράτζιου, αλλά με την εξατομικευμένη προσέγγιση που μπορεί να γίνει σε ένα ειδικό τμήμα. Η επιτυχία του εξαρτάται από το πόσο θα ακολουθήσει τη θεραπεία και ποια ειδική αγωγή, που επιλέγεται από τον ειδικό ιατρό ανά περίπτωση (κάτι πολύ σημαντικό για την ατομική πορεία της επιτυχίας), όπως επίσης και από τη συμμόρφωσή του στο συνολικό πρόγραμμα υποστήριξης.
Η συμβουλευτική ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη είναι σημαντικές παράμετροι επιτυχίας. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι μέσα από ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται από εκπαιδευμένη ομάδα επιστημόνων να δίνονται και κατάλληλες οδηγίες ώστε να προλάβουν να μην ξαναρχίσουν το κάπνισμα (κάτι που συμβαίνει συχνά αν δεν υπάρχει η κατάλληλη θεραπεία και ειδική υποστήριξη). Σύμφωνα με την εμπειρία του κέντρου, ανάλογα με τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής και τη συμμόρφωση σε ένα τρίμηνο πρόγραμμα, μεγάλο ποσοστό παραμένουν πλέον μη καπνιστές (από 60-90%), με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με τη βαρενικλίνη, ακόμη και ένα έτος μετά. Η παρακολούθηση των καπνιστών γίνεται πλέον και για περισσότερα χρόνια (έως 5 έτη ).
Η κ. Γκράτζιου προσθέτει πως η ύπαρξη ενός προβλήματος υγείας δεν αποτελεί πλέον αναστολή για την εφαρμογή ενός θεραπευτικού προγράμματος, δεδομένου ότι τα προγράμματα θεραπείας, ειδικά με τα νεότερα φάρμακα, μπορούν να ακολουθήσουν και καπνιστές με κάποιο χρόνιο νόσημα, όπως καρδιολογικά ή αγγειακά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη ή ακόμη και κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα. Η εμπειρία δείχνει ότι, παρ' όλες τις επιπλέον δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν αυτοί οι καπνιστές, μπορούν με την κατάλληλη θεραπεία να καταφέρουν να κόψουν το τσιγάρο πιο εύκολα, έχοντας βέβαια αναμφισβήτητο κέρδος υγείας. Ιδιαίτερη σημασία παίζει επίσης και σε αυτές τις ομάδες των καπνιστών η σωστή συμμόρφωση σε ένα πρόγραμμα (ιδίως τους 3 πρώτους μήνες), καθώς φαίνεται ότι οι καπνιστές που ακολουθούν μια πιο εντατική θεραπεία και παρακολούθηση τα καταφέρνουν καλύτερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου