Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΞΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Απο Enet.gr

«Σαφάρι» για την απομάκρυνση διαφημιστικών πινακίδων από το κέντρο της Αθήνας και των άλλων πόλεων της χώρας ξεκινά αύριο από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο πλαίσιο προγράμματος που ενισχύει ανάλογη πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών...

Σύμφωνα με την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει ο καθαρισμός της Πειραιώς, στο τμήμα από την πλατεία Ομονοίας ως την Πέτρου Ράλλη, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες ενέργειες στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου. Την αποξήλωση των διαφημιστικών πινακίδων, ο συνολικός αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 650, αναλαμβάνει η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος τονίζει πως ανάλογες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας.

Νέο Π.Δ. για τον Υμηττό

Παράλληλα, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και θα παραμείνει για ένα μήνα στη δημόσια διαβούλευση το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού, το οποίο θα αντικαταστήσει το ισχύον του 1978. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις δεν προβλέπεται καμία νέα ένταξη στο σχέδιο πόλεις, ενώ διευρύνεται κατά 26% η ζώνη προστασίας που θα εκτείνεται στα 93.000 στρέμματα έναντι 76.000 στρ. σήμερα. Στη Β' Ζώνη θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες με την προϋπόθεση ότι τα οικόπεδα έχουν έκταση 40 στρεμμάτων (έναντι μόλις 4 σήμερα), ενώ ορίζεται Γ' Ζώνη απόλυτης προστασίας που θα περιλαμβάνει τους αρχαιολογικούς χώρους. Στο νέο Π.Δ. προβλέπεται επίσης Δ' Ζώνη στην οποία περιλαμβάνονται τα δύο πάρκα στο Γουδή (έκτασης 3.500 στρ.) και Ιλισίων (2.000 στρ.). Επίσης, στο υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα δεν προβλέπεται επέκταση της Αττικής Οδού και, κατά τα φαινόμενα, απομακρύνεται σημαντικά το ενδεχόμενο κατασκευής νέων σηράγγων στον Υμηττό.

Δεσμεύσεις για τα Οινόφυτα

Θέμα ημερών, τόνισε η Τίνα Μπιρμπίλη, είναι η υδροδότηση των Οινοφύτων από την ΕΥΔΑΠ, η οποία θα καλύψει τις ανάγκες της περιοχής τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια. Στην περίπτωση, μάλιστα, που διαπιστωθεί πως δεν επαρκεί το νερό του Μόρνου θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με ενίσχυση από τα αποθέματα της Υλίκης. Παράλληλα, με νέα υπουργική απόφαση καταργείται προγενέστερη του 1965 βάσει της οποίας ο Ασωπός ήταν αποδέκτης λυμάτων. Με βάση τη νέα απόφαση όλες οι βιομηχανίες της περιοχής θα πρέπει ως τον Ιούνιο του 2011 να υποβάλουν νέες μελέτες για τη διαχείριση των αποβλήτων τους, ενώ ιδρύεται τοπικό γραφείο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που θα έχει υπό την ευθύνη του το σύνολο της περιοχής του Ασωπού, καθώς και την περιοχή της Μεσσαπίας στην Εύβοια.

Για τους ημιυπαίθριους

Οσον αφορά, τέλος, στους ημιυπαίθριους χώρους το υπουργείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για τον καθορισμό λεπτομερειών και ανοίγει "παράθυρο" για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας ρύθμισης. Ειδικότερα, εξετάζεται αν η ρύθμιση θα ισχύει αναδρομικά από τις 2 Ιουλίου 2009 (όταν δηλαδή είχε τεθεί σε ισχύ η αντίστοιχη ρύθμιση επί Γ. Σουφλιά) είτε από τις 29 Οκτωβρίου 2009, όταν και ανεστάλη η προηγούμενη διάταξη. Το υπουργείο αφήνει επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο το πρόστιμο για τον ημιυπαίθριο να μη βασίζεται στην αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά στην τιμή ζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου