Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

O ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟΥΣ 'ΑΜΑΡΤΩΛΟΥΣ'

Ρεπορτάζ: Xριστίνα Κοραή (απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Και νέο τελεσίγραφο σε όσους πλήγωσαν τη Ν.Δ. έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του προσυνεδρίου του κόμματος, που έγινε στο Ναύπλιο. «Η σημερινή Ν.Δ. αναγνώρισε όλες τις «αμαρτίες» της, αλλά -το είπα και το ξαναλέω- ξεφορτώνεται και όλα τα «βαρίδια» του παρελθόντος», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ναύπλιο, προκαλώντας θύελλα χειροκροτημάτων. «Και αυτό δεν είναι επιλογή δική μου μόνο», συνέχισε. «Είναι επιταγή 800.000 νέων μελών και πολύ περισσότερων ψηφοφόρων μας». Σηκώθηκε από τη θέση της ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη, που είχε αποφύγει μέχρι εκείνη τη στιγμή να χειροκροτήσει τον Α. Σαμαρά...

Τους δείχνει τον δρόμο της εξόδου πριν αναγκαστεί να τους βγάλει ο ίδιος την κόκκινη κάρτα πριν ή αμέσως μετά το συνέδριο του Ιουνίου, που θα εκλέξει και τα νέα όργανα του κόμματος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από πηγές της Ρηγίλλης. Σε ρόλο-κλειδί φαίνεται να είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που με τις μυστικές συνεννοήσεις που κάνει με τους ενοχλητικούς που επιμένουν (Βουλγαράκης κ.ά.) πέτυχε τουλάχιστον μέχρι στιγμής να μην εμφανιστούν στα προσυνέδρια της Ν.Δ. και να προκαλέσουν. Το επόμενο βήμα θα είναι να πιεστούν να αποχωρήσουν μόνοι τους -με δηλώσεις- πριν από το συνέδριο. Αν απαντήσουν αρνητικά, θα διαγραφούν, επιμένει η ίδια πηγή.

Η ουσία είναι ότι το μήνυμα της αυτοκάθαρσης μέχρι στιγμής είναι μετέωρο, παρά το γεγονός ότι δείχνει να έχει μεγάλη απήχηση στο ακροατήριο της Ν.Δ. και ενδιαφέρον στους άλλους κομματικούς χώρους. Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς δεν άνοιξε τα χαρτιά του ούτε και όταν ρωτήθηκε αν όταν αναφέρεται στους «κομμένους» της Ν.Δ. εννοεί μόνο όσους είναι εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή και σε στελέχη που βρίσκονται εντός. «Εγώ δεν είμαι δικαστής», απάντησε (Βήμα). «Αλλά ο κόσμος της παράταξης είναι κριτής. Και μάλιστα, στην περίπτωσή μας, ο υπέρτατος κριτής. Βγήκα πρόεδρος από μια διαδικασία κινηματική. Ο,τι μου ανέθεσε ο κόσμος αυτός θα το κάνω πράξη. Και δεν κάνω πίσω».

Υπάρχουν πολλά στελέχη της Ρηγίλλης που πιέζουν τον Α. Σαμαρά να προχωρήσει σε διαγραφές πριν από το συνέδριο, κίνηση που εκτιμούν ότι θα ισχυροποιήσει και τον ίδιο και θα στείλει το μήνυμα ότι η Ν.Δ. κάνει νέο ξεκίνημα. Το ερώτημα είναι αν θα διαγράψει, πόσους θα διαγράψει και με ποιο κριτήριο, αφού ο κατάλογος όσων έχουν ενοχλήσει με τις συμπεριφορές τους τη Ν.Δ. πλησιάζει τους 20-30.

Για τους επόμενους μήνες δεν φαίνεται πιθανό ούτε το σενάριο διαγραφής της Ντόρας Μπακογιάννη. Η διαγραφή της «εξαρτάται από την ίδια» -όπως υποστήριζαν πολιτικοί της φίλοι. «Ο Α. Σαμαράς δεν μπορεί να τη διαγράψει χωρίς εκείνη να το τραβήξει στα άκρα και αυτό δεν θα το κάνει στο άμεσο μέλλον», υποστήριζαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου