Από το http://www.kostasxatzis.gr/
Η Ηρωική Έξοδος της φρουράς του ενδόξου Μεσολογγίου αποτέλεσε και αποτελεί ενδεχομένως την ύψιστη στιγμή του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα ενάντια στον Τούρκο κατακτητή. Το παράδειγμα των ηρώων του Μεσολογγίου ξύπνησε και ξυπνάει μέχρι και σήμερα στις καρδιές μας τα ευγενέστερα και ηρωικότερα αισθήματα. Μαζί με τη θυσία των 300 του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα σημεία στην Ιστορία μας, καθώς παρόλο που αποτελούν στρατιωτικές ήττες, αποτέλεσαν παράλληλα τεράστιες ηθικές νίκες με πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα για το σύνολο του ελληνισμού. Για το λόγο αυτό και παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στο μυαλό και στην καρδιά των Ελλήνων.
Η μεγάλη θυσία των προγόνων μας συγκλόνισε ολόκληρη τη χριστιανική Ευρώπη αλλά κυρίως αφύπνισε τους Έλληνες μαχητές. Στο δίλλημα «Ελευθερία ή Θάνατος», οι Μεσολογγίτες βροντοφώναξαν πως η Ελευθερία είναι για τους γενναίους. Η θυσία τους συνέβαλε στην επίτευξη εθνικής ενότητας μπροστά στον κίνδυνο και στην εν τέλει κατάκτηση της εθνικής και κρατικής μας υπάρξεως. Τη θυσία τους αυτή τιμούμε αλλά και αναλογιζόμαστε στις δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.
Δεν είναι ώρα για διχασμούς, δεν είναι ώρα για μικροπολιτικές. Την ώρα που κάποιοι αρέσκονται στη προσωπική προβολή και σε άνευ σημασίας αντιδικίες, υπάρχουν συμπολίτες μας που βρίσκονται στο φάσμα της ανεργίας, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται συναίνεση, χρειάζεται θάρρος. Τα προβλήματα είναι κοινά και οι αγώνες για την επίλυση τους πρέπει να είναι κοινοί, ανεξαρτήτως του αν υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες. Το παράδειγμα δόθηκε από τον Πρόεδρο μας Αντώνη Σαμαρά που δίνει την εθνική μάχη για την έξοδο της χώρας από την κρίση, που τα λάθη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και η επιπολαιότητα της σημερινής μας έχουν οδηγήσει.
Τιμούμε και ευχαριστούμε αυτούς που προσέφεραν ανιδιοτελώς ότι πολυτιμότερο διέθεταν, τη ζωή τους, για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα και η ελευθερία μας, δεν μπορεί να αποτελούν σημείο διαπραγμάτευσης … γιατί δεν ανήκουν μόνο σε εμάς. Ανήκουν στους προγόνους μας που αγωνίστηκαν για αυτά, ανήκουν σε όλους εμάς που οφείλουμε να τα υπερασπιζόμαστε και στις επόμενες γενιές στις οποίες έχουμε καθήκον να τα παραδώσουμε ακέραια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου