Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ν. Σαρκοζί: Στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία

Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας

Η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη της Γαλλίας, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Παρίσι. Η Ελλάδα έκανε αυτό ακριβώς που της ζήτησε η Ε.Ε., τόνισε ο κ. Σαρκοζί και πρόσθεσε πως η χώρα μας δεν χρειάζεται έκτακτη χρηματοδότηση.

H Eλλάδα, όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, δρα με αποφασιστικότητα και σταθερότητα και χαιρέτισε το κουράγιο που επιδεικνύει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Κοινό μέτωπο κατά των κερδοσκόπων

«Εάν η Ελλάδα χρειαστεί βοήθεια, θα είμαστε εκεί», διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος και τόνισε ότι οι ισχυρότερες χώρες της Ε.Ε. θα κάνουν ό,τι απαιτείται προκειμένου να αποτραπεί η απομόνωση της Ελλάδας.

Ο κ. Σαρκοζί είχε νωρίτερα συνομιλία με την κ. Μέρκελ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, και πρόσθεσε πως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα είναι έτοιμες να λάβουν συντονισμένη δράση κατά των κερδοσκόπων που έχoυν βάλει στο στόχαστρο τους ελληνικούς δημοσιονομικούς θεσμούς.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον κ. Σαρκοζί και τον γαλλικό λαό για την αλληλεγγύη που δείχνει στη χώρα μας.

Οι όποιες επιθέσεις δεχόμαστε από κερδοσκόπους, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, δεν θα είναι θέμα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, και θα αφορά το ίδιο το ευρώ [EUR=X] .

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ ο κ. Σαρκοζί απάντησε πως ένα κράτος - μέλος της Ευρωζώνης που πλήττεται από τους κερδοσκόπους θα πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη των υπόλοιπων μελών της ζώνης του ευρώ.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο ΔΝΤ «επιθυμούμε ευρωπαϊκή λύση».

Πρόσθεσε ακόμη πως η Ελλάδα αναμένει κινήσεις αλληλεγγύης από την Ευρωζώνη σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαρκοζί τόνισε πως η κερδοσκοπία εναντίον της Ελλάδας είναι πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά μπορεί να πλήξει πολλές χώρες και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν θα μείνει σε καμία περίπτωση απομονωμένη.

Δήλωσε ακόμη πως η δέσμευση της Γαλλίας και η αλληλεγγύη της απέναντι στην Ελλάδα είναι ειλικρινής λόγω και των ιδιαίτερων δεσμών των δύο χωρών. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η στάση της Γαλλίας θα ήταν ανάλογη απέναντι σε κάθε κράτος - μέλος της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα δεν ζητάει χρήματα από τις άλλες χώρες, «ζητάμε να δανειζόμαστε με ανάλογους όρους με εκείνους των άλλων κρατών».

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν και νέα μέτρα ο κ. Παπανδρέου απάντησε μεταξύ άλλων τα εξής: «Tα μέτρα που λάβαμε ήταν έκτακτα, δεν ήταν για κανέναν ευχάριστα, δείχνουν όμως την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού… Θα ακολουθήσουν μέτρα για την ανάπτυξη, αλλαγές στη διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, το σύστημα υγείας, την εκπαίδευση».

Από "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου