Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Σκηνικό Πολιτικής Ανατροπής στην ΟΝΝΕΔ φέρνει η Θεσσαλονίκη

Από τη "Γαλάζια Νεολαία"

Οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις της ΟΝΝΕΔ συνεχίζουν και επιφυλάσσουν εκπλήξεις σε όσους συμμετέχουν σε αυτές. Μία από τις μεγαλύτερες διαδραματίστηκε το Σάββατο, 6 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη … το πάλαι ποτέ προπύργιο του Ανδρέα Παπαμιμίκου. Σε μία αίθουσα χωρητικότητας 1.500 ατόμων, μετά βίας μαζεύτηκαν 1000 ΟΝΝΕΔίτες εκ των οποίων μόνο οι μισοί ήταν φοιτητές του ΠΑΜΑΚ και των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που πρόσκεινται στον εν λόγω υποψήφιο. Η αμηχανία που επικράτησε ανάμεσα στους υποστηρικτές του, φαίνεται πως επηρέασε και τον ίδιο.

Με γενικόλογες εκφράσεις και αόριστα λόγια προσπάθησε να εμψυχώσει τους οπαδούς του και να μεταφέρει ένα θεωρητικό όραμα για την ΟΝΝΕΔ όπως την επιθυμεί. Με ελάχιστες συγκεκριμένες προτάσεις, εγκλωβισμένος σε μικροπολιτικά ζητήματα της ΟΝΝΕΔ και χωρίς ευρύτερο πολιτικό προσανατολισμό ο Ανδρέας Παπαμιμίκος εμφανίστηκε κατά πολύ κατώτερος των προσδοκιών και ξεχώρισε μόνο χάρη στη στενή ομάδα των οπαδών του, οι οποίοι δεν δίστασαν ακόμα και να διακόψουν για μισή ώρα το συνέδριο … παρά τις ηχηρές δηλώσεις του υποψήφιου προέδρου τούς περί «διδασκαλίας πολιτικού ήθους». Σε ρηχά νερά κινήθηκαν επίσης ο Β. Αξιώτης και ο Κ. Ιωάννου. Γενικόλογοι, περιορισμένοι σε ζητήματα ΟΝΝΕΔ, δεν κατάφεραν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των ΟΝΝΕΔιτών.
Η μεγάλη έκπληξη προήλθε από τον Κ. Χατζή. Συγκροτημένος, μετριοπαθής και με στιβαρό πολιτικό λόγο κέρδιζε ώρα με την ώρα τις εντυπώσεις. Δεν δίστασε να μιλήσει για τα εκβιαστικά διλλήματα που χρησιμοποιούν κάποιοι για να διχάσουν τους νέους σε Βόρειους και Νότιους, την ώρα που τα προβλήματα είναι κοινά για όλους. Μίλησε για την ανάγκη αλλαγής στην ΟΝΝΕΔ και τόνισε πως η ισότητα απέναντι στους κανόνες θα εφαρμοστεί σε όλες τις τοπικές οργανώσεις, όπως και στην ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης. Τόνισε την ανάγκη στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου, η ΟΝΝΕΔ να κινηθεί με γνώμονα τη διαφάνεια στη διαδικασία και τη διευκόλυνση της συμμετοχής μέσω της δημιουργίας τουλάχιστον ενός εκλογικού κέντρου ανά δήμο. Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι προτάσεις για αλλαγές στην παιδεία και τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων. Η κατάργηση του ασύλου, η λήψη μέτρων για την υποστήριξη των φοιτητών με οικονομική αδυναμία και η ανάγκη για παροχή, εκ μέρους της φοιτητικής νεολαίας, έργου στο κοινωνικό σύνολο είναι μερικές από αυτές.

Είναι πλέον φανερό σε όσους ασχολούνται με τα της ΟΝΝΕΔ πως ο Κώστας Χατζής κερδίζει τους νέους μέρα με την μέρα, φτάνοντας στο σημείο να αποσπάσει ακόμα και το θερμό χειροκρότημα των Θεσσαλονικέων ΟΝΝΕΔιτών με τις συγκεκριμένες πολιτικές του θέσεις. Μένει να δούμε αν οι συνυποψήφιοι του θα ανταποκριθούν στην πρόκληση για πολιτικό διάλογο και αν θα έχουν θέσεις να καταθέσουν για τα γενικότερα προβλήματα των νέων.

Σε μία εποχή που η πολιτική βιώνει τη δική της κρίση, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη των νέων, οι διψασμένοι για ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις ΟΝΝΕΔίτες φαίνεται πως κάνουν τη δική τους επανάσταση. Το μήνυμα δόθηκε … η αλλαγή σε κατεστημένες νοοτροπίες έρχεται … το σκηνικό αλλάζει … γίνεται πολιτικό … και οι νέοι αποζητούν ξεκάθαρες θέσεις και δυναμικές προτάσεις στα υπαρκτά τους προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου