Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ποιος είναι ο Κόκκινος που στηρίζει Παπαμιμίκο στα Δωδεκάνησα;;;;;;

Από το Γαλάζιο Ροδίτη

Επίκειται η διενέργεια ελέγχου “εφ’ όλης της ύλης”

Eφ' όλης της ύλης έρευνα σχετικά με τα καταγγελλόμενα για την επιδοτούμενη επένδυση με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη διαμόρφωση και λειτουργία στο δημοτικό διαμέρισμα Βατίου, του Δήμου Νότιας Ρόδου, συγκροτήματος τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών το οποίο λειτουργεί ωστόσο ως κατοικία μελών οικογένειας Τριομμάτη ξεκινά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Την ίδια ώρα η δημοτική αρχή του Δήμου Ροδίων, δια στόματος, του κ Κ. Ταρασλιά, αξιώνει την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη, ενώ ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι επί του όλου θέματος ενημερώνεται και ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και εμπλοκή της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών.

Η έρευνα για τη διαπίστωση της βασιμότητας των καταγγελλόμενων αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις:

Πρώτον μέσω των ελεγκτικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ΑΝΔΩ ΑΕ που έχει αναλάβει την εξέταση των προϋποθέσεων των προς ένταξη σχετικών έργων μέσω των ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης του αγροτικού χώρου Ο.Π.Α.Α.Χ. θα εξεταστεί εάν ο γιος του ειδικού συμβούλου του πρώην Γενικού Γραμματέα κ. Χ. Κόκκινου, πρώην αντιπροέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και νυν δημοτικού συμβούλου και προέδρου της ΡΟΔΩΝ ΑΕ και των Προσχολικών Κέντρων Ρόδου κ. Τσ. Τριομμάτη, που επιδοτήθηκε με το ποσό των 157.253,40 ευρώ για την ανάπτυξη συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών με παράλληλη δραστηριότητα αγροτουρισμού τήρησε τις συμβατικές μακροχρόνιες υποχρεώσεις του.

Θα εξεταστεί συγκεκριμένα εάν τηρήθηκαν η υποχρέωση του ως άνω επιδοτούμενου να μην μεταβάλλει ή να παύσει την χρήση ή λειτουργία της επένδυσης για χρονικό διάστημα πέντε ετών μετά την ολοκλήρωση της, η υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, υποχρεώσεις για τη λειτουργία της επένδυσης (τήρηση ΚΒΣ κλπ) αλλά ακόμη και η υποχρέωση να τηρεί αναρτημένη πινακίδα δημοσιότητας του επιδοτούμενου έργου μέχρι το έτος 2012.

Δεύτερον μέσω των ελεγκτικών υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τουρισμού Δωδεκανήσου θα εξεταστεί εάν η μονάδα διατηρεί βιβλίο πόρτας, θεωρημένο από τη ΔΟΥ, στο οποίο θα υπάρχει καταγεγραμμένη η κίνηση των πελατών με καταγεγραμμένο το ονοματεπώνυμο τους, τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας την ημερομηνία εισόδου και εξόδου αλλά και ανάλογη απόδειξη για την καταβολή του αντίτιμου της εκεί παραμονής τους. Θα εξεταστεί ακόμη αν διατηρεί βιβλίο εντυπώσεων αλλά και θεωρημένους τιμοκαταλόγους και τιμές ενοικίασης.

Τρίτον θα εξεταστούν οι καταγγελίες μιας εργολάβου, όπως αποτυπώνονται στο κείμενο εξώδικου πρόσκλησης - όχλησης και δήλωσης με επιφύλαξη δικαιωμάτων ότι πείσθηκε προς εξυπηρέτηση του επιδοτούμενου και του πατέρα του να εκδώσει εικονικά τιμολόγια ύψους 112.383,50 ευρώ προκειμένου να επιδοτηθούν από πρόγραμμα αγροτουρισμού.

Η εργολάβος ερίζει μάλιστα για το ότι δεν της κατέβαλαν τον αντιστοιχούντα ΦΠΑ των εικονικών τιμολογίων και ότι υφίσταται ανεξόφλητη οφειλή ύψους 12.623,88 ευρώ.

Στην τελευταία καταγγελία αναμένεται προφανώς και η παρέμβαση της ΥΠΕΕ προκειμένου να εξεταστούν τόσο σε επίπεδο επενδυτή όσο και σε επίπεδο εργολάβου αν έχουν εκδοθεί τα καταγγελλόμενα ως εικονικά τιμολόγια. Αναμένεται έτσι να διερευνηθεί πότε και πως έκανε έναρξη λειτουργίας εργολαβικής επιχείρησης η φερόμενη ως εργολάβος, ποια άτομα απασχόλησε ως συνεργείο για την κατασκευή του επίμαχου έργου, αν έχει καταβάλει τα αναλογούντα τέλη στο ΙΚΑ και αν έχει στα βιβλία της παραστατικά από τα οποία να αποδεικνύεται η αγορά των υλικών που χρησιμοποίησε για την ολοκλήρωση του έργου.

Ταυτοχρόνως σε επίπεδο επιδοτούμενου θα εξεταστεί πως έγιναν οι τμηματικές καταβολές εξοφλήσεως των υποχρεώσεων του έναντι της εργολάβου που επικαλέστηκε στην επιδότηση, από ποιους λογαριασμούς και πότε.

Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον στο σκέλος αυτό της υπόθεσης είναι ότι η αρμόδια ελεγκτική αρχή που φέρεται να έχει διενεργήσει και επιτόπιους ελέγχους για την πιστοποίηση της προόδου του έργου έχει διαπιστώσει ότι αυτό πράγματι εκτελέστηκε.

Κάτω από αυτό το πρίσμα και από τη στιγμή που το έργο είναι ολοκληρωμένο είναι άξιο απορίας ποιος εργολάβος και ποιο προσωπικό πράγματι εκτέλεσε τις εργασίες, που όπως καταγγέλθηκε, τιμολογήθηκαν εικονικά.

Δεν θα υπήρχε συγκεκριμένα κανένας λόγος εικονικής τιμολόγησης των εργασιών αυτών που βεβαιώνεται από τα ελεγκτικά όργανα ότι διενεργήθηκαν από τη στιγμή που ο επιδοτούμενος είχε την δυνατότητα να αξιώσει την έκδοση νόμιμων τιμολογίων από εκείνους που εκτέλεσαν το έργο...

Δεν αποκλείεται έτσι να ζητηθεί σχετική πραγματογνωμοσύνη από μηχανικό αλλά και έλεγχος της σχετικής οικοδομικής αδείας από την Πολεοδομία της Νομαρχίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο έργο επιδοτήθηκε σε ποσοστό 60% επί της εγκεκριμένης αξίας του που προσδιορίστηκε από την αρμόδια επιτροπή στο ποσό των 262.089 ευρώ. Η τελική αξία του σύμφωνα με τον επιδοτούμενο ήταν 330.229,99 ευρώ.

Την απόφαση έγκρισης της επιδότησης εξέδωσε την 6η Φεβρουαρίου 2007 και αφού προηγήθηκαν άλλα στάδια εγκρίσεων ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.

Όπως προαναφέρθηκε "θέση" στο ζήτημα πήρε χθες, με δηλώσεις του υπεύθυνου του επικοινωνιακού τομέα του Δήμου Ροδίων κ Κώστα Ταρασλιά στον ρ/σ Παλμός και η δημοτική αρχή.

Ο κ. Ταρασλιάς δήλωσε συγκεκριμένα...

"μιλάμε για μια υπόθεση που αφορά τους γιους του κ Τριομμάτη, ο τίτλος ιδιοκτησίας αναφέρεται σε έναν από τους γιους του και επίσης είναι ένα θέμα το οποίο δεν άπτεται της ενασχόλησης με το Δήμο Ροδίων και τα δημοτικά πράγματα. Είναι μια ιδιωτική υπόθεση της οικογένειας ενός δημοτικού μας συμβούλου πράγματι. Από τη στιγμή που υπάρχει κάτι το παράνομο σ΄αυτή τη διαδικασία και εμείς θα περιμένουμε την εξέλιξη της υπόθεσης με κοινωνικό ενδιαφέρον περισσότερο".

Ερωτηθείς ωστόσο στη συνέχεια εάν δεν θεωρεί ότι υφίσταται και ηθικό ζήτημα ο κ Ταρασλιάς πρόσθεσε...

"Αν υπάρχει ένα θέμα νομικό σαφέστατα ο Δήμος Ροδίων δεν είναι δικαστήριο. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι θέμα δημόσιας διαχείρισης στο Δήμο αρά το ζητούμενο είναι το ηθικό και όχι το νόμιμο. Αυτό σημαίνει ότι η οποιαδήποτε επιλογή του δημάρχου θα πρέπει να εμπεριέχει και αυτά τα στοιχεία. Όμως στην παρούσα φάση εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα στο όλο θέμα δε νομίζω ότι ο δήμαρχος μπορεί να πει οτιδήποτε πέραν του ότι είναι επιθυμία όλων μας να διαλευκανθεί η υπόθεση και αν υπάρχει κάτι μεμπτό να οδηγηθεί στο δρόμο που πρέπει να οδηγηθεί".

Ο κ. Ταρασλιάς δήλωσε εν συνεχεία και τα εξής:

"Είναι θέμα το οποίο δεν άπτεται των θεσμικών αρμοδιοτήτων του Δημάρχου. Η διαλεύκανση θεμάτων που τυχόν έχουν να κάνουν με τη νομιμότητα πρέπει να εξεταστούν αρμοδίως. Όσον αφορά το θέμα της ηθικής εκτιμώ ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει ενόψει των νέων εκλογών για την αυτοδιοίκηση το Νοέμβριο όπου ενδεχομένως θα πρέπει πλέον τους ανθρώπους τους οποίους επιλέξει να τους επιλέξει εκ νέου με κάποια άλλα κριτήρια. Δεν είχε τεθεί ποτέ στο παρελθόν κάποια ηθική διάσταση που να τον προβλημάτισε στην επιλογή του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου